Naleśniki z mąki orkiszowej
Aktualizacja
Naleśniki to na smaczne i sycące danie. Można je podać na słodko na śniadanie czy wytrawnie na obiad lub kolację. Uwaga! W tym przepisie wystarczy zamienić zwykłe mleko na roślinne a masło na olej kokosowy i wegański przepis na naleśniki gotowy.
Składniki
- 10 dag mąki orkiszowej
- sól
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 3 łyżki roztopionego masła
Naleśniki z mąki orkiszowej - sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier oraz cynamon. Wbij jajka i wlej mleko. Dodaj wcześniej roztopione masło i zmiksuj na gładkie ciasto.
2. W tym czasie rozgrzej dobrze patelnię i wylej porcję ciasta, rozprowadź je po powierzchni i smaż do zrumienienia. Czynność powtarzaj, aż skończy się masa. Naleśniki podawaj z czekoladą.
Zobacz także podpowiedzi na pyszne nadzienia do naleśników: