Reklama

Reklama

Naleśniki z mąki orkiszowej

Naleśniki to na smaczne i sycące danie. Można je podać na słodko na śniadanie czy wytrawnie na obiad lub kolację. Uwaga! W tym przepisie wystarczy zamienić zwykłe mleko na roślinne a masło na olej kokosowy i wegański przepis na naleśniki gotowy.

Składniki

  • 10 dag mąki orkiszowej
  • sól
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła

Naleśniki z mąki orkiszowej - sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier oraz cynamon. Wbij jajka i wlej mleko. Dodaj wcześniej roztopione masło i zmiksuj na gładkie ciasto. 

2. W tym czasie rozgrzej dobrze patelnię i wylej porcję ciasta, rozprowadź je po powierzchni i smaż do zrumienienia. Czynność powtarzaj, aż skończy się masa. Naleśniki podawaj z czekoladą. 

Zobacz także podpowiedzi na pyszne nadzienia do naleśników:

Naleśniki z pieczarkami i szpinakiem

Reklama

Czerwone naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z kaszą gryczaną

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy