Naleśniki z mięsem po węgiersku
Nie tylko na deser czy śniadanie - naleśniki wytrawne świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe!

Składniki
na ciasto
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- sól
- 20 dag mąki
- olej
na farsz
- 40 dag mielonego mięsa drobiowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- bułka tarta
- 2 jajka
- olej
- ostra papryka w proszku
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Jajka dokładnie wymieszaj z mlekiem i mąką. Wsyp trochę soli i odstaw na 30 minut. Usmaż naleśniki.
2. W rondelku rozgrzej olej. Wrzuć mielone mięso i podsmaż. Kiedy mięso się zarumieni, dopraw je solą, pieprzem i oprósz papryką. Wlej przecier pomidorowy, odrobinę wody i duś pod przykryciem przez 15 minut. Pod koniec dodaj śmietanę.
3. Naleśniki posmaruj farszem mięsnym. Złóż do środka jak krokiety i zepnij wykałaczkami. Naleśniki panieruj w rozmieszanych jajkach i bułce tartej.
Zobacz także: