Naleśniki z mięsem po węgiersku

Nie tylko na deser czy śniadanie - naleśniki wytrawne świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe!

Naleśniki po węgiersku
Naleśniki po węgiersku123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • sól
  • 20 dag mąki
  • olej

na farsz

  • 40 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • olej
  • ostra papryka w proszku
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Jajka dokładnie wymieszaj z mlekiem i mąką. Wsyp trochę soli i odstaw na 30 minut. Usmaż naleśniki.

2. W rondelku rozgrzej olej. Wrzuć mielone mięso i podsmaż. Kiedy mięso się zarumieni, dopraw je solą, pieprzem i oprósz papryką. Wlej przecier pomidorowy, odrobinę wody i duś pod przykryciem przez 15 minut. Pod koniec dodaj śmietanę.

3. Naleśniki posmaruj farszem mięsnym. Złóż do środka jak krokiety i zepnij wykałaczkami. Naleśniki panieruj w rozmieszanych jajkach i bułce tartej.

Zobacz także:

Naleśniki z labraksem i szpinakiem zapiekane w sosie beszamelowymStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?