Naleśniki z owocami i sosem czekoladowym

Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 2 łyżki masła
- 500 ml mleka
- 1/2 szklanki gazowanej wody szczypta soli
- po 1 garści truskawek, borówek i malin
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 5 łyżek śmietanki 36 proc.
- cukier puder do oprószenia
- olej do smażenia
- listki mięty do dekoracji
Wbij do dużej miski jajka. Wlej mleko, wodę, roztopione i ostudzone masło, wsyp szczyptę soli. Dodaj mąkę i wszystko zmiksuj.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Nalej porcję ciasta i smaż na średnim ogniu z dwóch stron, do zezłocenia.
Na każdy naleśnik nałóż porcję owoców i zwiń w rulon. Oprósz cukrem pudrem.
Czekoladę roztop i wymieszaj ze śmietanką. Polej naleśniki sosem czekoladowym i ozdób listkami mięty.
Zobacz także: