Naleśniki z twarożkiem i bananami
Pożywne śniadanie.
Składniki
na ciasto
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 1 szklanka gazowanej wody
- szczypta soli
dodatkowe
- 250 g tłustego twarogu
- 3 duże dojrzałe banany
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto: mąkę przesiej przez sito z proszkiem budyniowym. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj rózgą, aż ciasto lekko się spieni.
Rozgrzej na patelni odrobinę oleju. Wylej porcję ciasta i smaż, aż się zezłoci. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze minutę. W ten sposób usmaż resztę naleśników.
Do miseczki przełóż twaróg i jednego obranego banana. Rozgnieć je dokładnie widelcem. Dodaj śmietanę, jogurt i cukier. Wszystko wymieszaj.
Pokrój pozostałe banany w cienkie plasterki. Na każdy naleśnik nałóż masę twarożkową i kilka plasterków bananów. Zwiń w ruloniki.