Naleśnikowe inspiracje
Zawijane czy składane na cztery? Słodkie czy pikantne? W prawie każdym domu na świecie istnieją sprawdzone przepisy na naleśniki.
Kochają je dzieci i dorośli. Znają na całym świecie. Te niepozorne, cienkie placki z mąki, jajek i mleka, jedzono je już przed wiekami.
Najprawdopodobniej powstały we Włoszech, a dokładniej we Florencji, skąd do Francji trafiły dzięki zamążpójściu Katarzyny Medycejskiej, która poślubiła francuskiego władcę, a było to w połowie XVI wieku. Istotny jest jednak fakt, że naleśniki szybko zyskały sympatię na całym świecie, ponieważ możesz je nadziać tym, na co masz ochotę.
A opcji jest wiele. Począwszy od po sypania ich cukrem, poprzez dżemy i sery, aż po wykwintne warzywne i mięsne farsze - nadaje się wszystko! Wystarczy puścić wodze fantazji i znaleźć swój ulubiony smak! A oto kilka propozycji.
Składniki na 5 porcji: 10 usmażonych naleśników, 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego, 1 karton przecieru pomidorowego, 1 puszka kukurydzy, 1 pęczek dymki ze szczypiorem, 2 ząbki czosnku, 15 dag żółtego sera, sól, pieprz, olej, pomidorki cherry
Przygotowanie: Kukurydzę odsącz na sitku. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dymki i czosnek drobno posiekaj. Szczypior pokrój. Podsmaż cebulę i czosnek na rozgrzanym oleju i dodaj mięso. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podsmażaj przez chwilę. l Dodaj przecier pomidorowy, doprowadź do wrzenia i duś jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj kukurydzę. Po schłodzeniu dodaj szczypior i wymieszaj, wykładaj farsz na naleśniki i zwijaj w rulony. Gotowe układaj w naczyniu żaroodpornym, posyp startym serem. Zapiekaj przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Składniki na 5 porcji:
Naleśniki: 20 dag mąki, 2 jajka , 2 szklanki mleka, sól, olej do smażenia. Masa orzechowa: 10 dag orzechów włoskich, 3-4 łyżki migdałów, 2 łyżki rodzynek, 1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, 7 łyżek cukru pudru, 3 łyżki dżemu morelowego, 2 łyżki słodkiej śmietanki, 50 ml rumu. Sos czekoladowy: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 szklanka mleka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki spirytusu.
Przygotowanie: Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli. Wbij jajka. Powoli dolewaj mleko, miksując ciasto na gładką masę. Odstaw na 30 minut. Przed smażeniem ciasto ponownie wymieszaj. Na posmarowaną olejem patelnię wlewaj małe porcje ciasta. Smaż cienkie, złote naleśniki. Orzechy i migdały drobno posiekaj. Utrzyj z dżemem, śmietaną i cukrem pudrem. l Do masy dodaj uprzednio namoczone i odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową i rum. Masę nałóż na naleśniki i zwiń. l Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, połącz z mlekiem i cukrem. Podgrzewając mieszaj, aż sos zgęstnieje. Polej nim naleśniki. l Gotowe danie możesz skropić spirytusem i podpalić.
Składniki na 4 porcje: 2 cukinie, 3 pomidory, mały bakłażan, po 1 żółtej i czerwonej papryce, 1 cebula, 6 gałązek tymianku, 10 dag mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, pieprz, mielona słodka papryka, 3 łyżki stopionego masła, 3 łyżeczki ziaren sezamu, 15 dag sera typu feta.Przygotowanie: Warzywa oczyść i drobno pokrój. Listki tymianku oderwij od gałązek i drobno je posiekaj. Mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, jajka, mleko i połowę tymianku zmiksuj na gładkie ciasto i odstaw. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę. Następnie dołóż warzywa. Dodaj posiekany czosnek i smaż kilka minut. Dodaj resztę tymianku. Duś jeszcze 2 minuty. Przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Na małą patelnię wsyp łyżeczkę sezamu. Nalewaj 1/6 ciasta i smaż z obydwu stron. Wykładaj na talerz, nakładaj farsz, posyp pokruszoną fetą i podawaj od razu.
Przygotowanie: Maliny i borówki przebierz i oczyść. Jeśli używasz mrożonych - rozmroź i dokładnie odsącz. Jajka utrzyj z solą i miodem na puszystą jasnokremową masę. Ciągle mieszając dokładaj na przemian małe porcje mąki i maślanki. Okrągłe żaroodporne naczynie posmaruj masłem i rozprowadź w nim równomiernie ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. na 15 minut. Na podpieczonym cieście ułóż.