Naleśnikowe różności
Klasyczne z serem to łatwizna! Ale z brokułami, szpinakiem lub kaczką? Wspaniałe!
Składniki na 2-3 porcje: Na ciasto: 1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka, 1 jajko, sól, 1 łyżeczka oleju Na farsz: 2 nieduże marchewki, 1 szklanka mrożonego zielonego groszku, 30 dag mielonego mięsa, 2 pomidory, 1 por, 20 dag żółtej fasolki szparagowej, pieprz, sól, ulubione zioła, olej do smażenia.
Mąkę przesiać, dodać mleko, roztrzepane jajko, olej i sól. Zmiksować. Odstawić na pół godziny. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i porcjami wlewać ciasto, smażąc niezbyt grube naleśniki. Odłożyć i przykryć folią aluminiową.
Warzywa umyć, oczyścić i pokroić: por z krążki, marchewki na półplasterki, pomidory w cząstki, a fasolkę na kawałki. Rozgrzać olej i mieszając, przesmażyć warzywa, dodać groszek. Dołożyć mielone mięso, przesmażyć, doprawić do smaku.
Jeśli naleśniki wystygły, należy ponownie je podgrzać. Gdy farsz będzie już gotowy (niezbyt mokry), nakładać go porcjami na placki i zawijać według upodobania. Można podawać od razu albo włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec z żółtym serem.
Składniki na 8-10 sztuk: Ciasto: 1 szklanka mąki, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka oleju, sól, olej do smażenia Farsz: 1 brokuł, 1 duża cebula, 20 dag wędzonego boczku, 10 dag żółtego sera, 1 łyżka masła, sól, pieprz, suszony tymianek.
Mąkę przesiać, dodać jajko, mleko, olej i szczyptę soli. Zmiksować na gładkie ciasto i odstawić na pół godziny.
Brokuł umyć, podzielić na różyczki, wrzucić na osoloną wrzącą wodę na ok. 5 minut (jeśli lubimy jędrne warzywa, można nie gotować), osączyć.
Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle. Boczek pokroić w kostkę, uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Ser żółty zetrzeć. Wymieszać rozdrobnione brokuły z boczkiem i serem. 4 Smażyć naleśniki, nakładać farsz i składać na trójkąty. Podawać od razu.
Składniki na 4 porcje: Ciasto: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, szczypta soli l olej do smażenia. Farsz: 50 dag mrożonego szpinaku (najlepiej w liściach), 3/4 kg półtłustego twarogu, 2 duże cebule, 4-5 ząbków czosnku, sól l pieprz, gałka muszkatołowa, 1 łyżka masła.
Mąkę przesiać, dodać mleko, wodę, szczyptę soli i roztrzepane jajka. Zmiksować i odstawić na 1/2 godziny.
Szpinak rozmrozić. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na lekko rozgrzanym maśle. Dodać rozmrożony szpinak i przeciśnięty czosnek i dusić kilka minut. Doprawić. Wkruszyć ser, wymieszać dokładnie.
Smażyć naleśniki, smarować farszem i rolować. Gdy wszystkie będą gotowe, pokroić na kawałki, poustawiać w naczyniu żaroodpornym i zapiekać ok. 15 minut w 180ºC.
Składniki na 4 porcje: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, 400 ml mleka, 2 łyżki masła. Farsz: 1-2 łyżki tartej bułki, 2 jajka, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1 paczka mrożonych warzyw (np. groszek, marchewka, kukurydza, grzybki mun), 20 dag żółtego sera, 1 cebula, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, 3-4 łyżki ketchupu.
Do mąki wbić jajka, dodać sól i mleko i zmiksować. Dolać stopione, ostudzone masło, odstawić na 20 minut. Rozgrzać olej, porcjami wlewać ciasto i usmażyć naleśniki.
Połowę sera zetrzeć na tarce, drugą pokroić w paski. Jajka zmiksować ze śmietaną i bułką tartą, dodać tarty ser, sól i pieprz. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać mieszankę warzywną. Dusić około 10 minut. Ostudzić. Połączyć z masą jajeczną.
W natłuszczonej formie układać naleśniki na przemian z farszem warzywnym. Wierzch posmarować ketchupem i ozdobić paskami sera. Zapiekać (180ºC) ok. 20 minut.
Składniki na 4 porcje: Ciasto: 2 szklanki mąki, 2 szklanki mleka, 2 jajka l szczypta soli. Farsz: 16 plastrów szynki, 50 dag pieczarek, 2 łyżki masła, 100 ml śmietany 18%, 20 dag tartego sera żółtego, sól, pieprz, tymianek.
Składniki ciasta zmiksować. Odstawić na kwadrans. Usmażyć naleśniki.
Pieczarki pokroić lub zetrzeć. Masło rozgrzać, wrzucić grzyby, dodać sól, smażyć do odparowania wody. Dodać 2 łyżki śmietany i 4 łyżki sera. Doprawić. Wymieszać.
Na każdy naleśnik położyć plaster szynki, na to rozsmarować farsz. Zwijać.
Naczynie żaroodporne wysmarować śmietanką. Naleśniki pokroić i układać ciasno obok siebie. Wierzch posmarować śmietanką i posypać serem. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec ok. 10 minut.
Składniki na 4 porcje: Ciasto: 1 szklanka mąki, 1 jajko, 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki mleka, olej do smażenia. Farsz: 2 pieczone piersi z kaczki, 1 łyżka masła, 1 średnia cukinia, 1 szklanka zielonego groszku (mrożony), 2 cebule, 1-2 garście kiełków fasoli mung, sól, pieprz.
Do przesianej mąki dodać jajko, szczyptę soli, mleko i wodę (najlepiej mineralną, gazowaną). Zmiksować i odstawić na pół godziny.
Cukinię umyć, nie obierać, przekroić wzdłuż na pół i na plasterki. Groszek rozmrozić. Cebulę pokroić w piórka. Masło rozgrzać, zeszklić cebulę, dodać cukinię, groszek i pokrojone w paski mięso. Doprawić.
Usmażyć naleśniki, nakładać farsz, posypywać kiełkami, zwijać fantazyjnie i podawać od razu.
Składniki na 4 porcje: 4 łyżki ziaren sezamu, 5 dag masła, 200 ml mleka, 3 jajka, sól, pieprz, 15 dag mąki, 4 marchewki, 20 dag piersi z kurczaka, 1 cebula, 3 łyżki oleju, 4 łyżki białego wina, 1/2 szkl. bulionu, 1 pęczek natki, 3 łyżki śmietany.
Sezam uprażyć. Masło stopić, wymieszać z mlekiem, jajkami, mąką, sezamem i solą.
Marchewki obrać, pociąć na plasterki. Cebulę posiekać. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić, podsmażyć na oleju. Zeszklić cebulę, dodać marchewkę i mięso, wlać wino i bulion, przykryć i dusić ok. 10 minut. Natkę posiekać. Do farszu dodać śmietanę i natkę.
Usmażyć naleśniki. Przełożyć farszem. Zwinąć i posypać natką.