Reklama

Reklama

Naleśnikowe różności

Klasyczne z serem to łatwizna! Ale z brokułami, szpinakiem lub kaczką? Wspaniałe!

Rulony z mięsem

Składniki na 2-3 porcje: Na ciasto: 1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka, 1 jajko, sól, 1 łyżeczka oleju Na farsz: 2 nieduże marchewki, 1 szklanka mrożonego zielonego groszku, 30 dag mielonego mięsa, 2 pomidory, 1 por, 20 dag żółtej fasolki szparagowej, pieprz, sól, ulubione zioła, olej do smażenia.

Mąkę przesiać, dodać mleko, roztrzepane jajko, olej i sól. Zmiksować. Odstawić na pół godziny. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i porcjami wlewać ciasto, smażąc niezbyt grube naleśniki. Odłożyć i przykryć folią aluminiową.

Warzywa umyć, oczyścić i pokroić: por z krążki, marchewki na półplasterki, pomidory w cząstki, a fasolkę na kawałki. Rozgrzać olej i mieszając, przesmażyć warzywa, dodać groszek. Dołożyć mielone mięso, przesmażyć, doprawić do smaku.

Reklama

Jeśli naleśniki wystygły, należy ponownie je podgrzać. Gdy farsz będzie już gotowy (niezbyt mokry), nakładać go porcjami na placki i zawijać według upodobania. Można podawać od razu albo włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec z żółtym serem.

Naleśniki z brokułami i boczkiem

Składniki na 8-10 sztuk: Ciasto: 1 szklanka mąki, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka oleju, sól, olej do smażenia Farsz: 1 brokuł, 1 duża cebula, 20 dag wędzonego boczku, 10 dag żółtego sera, 1 łyżka masła, sól, pieprz, suszony tymianek.

Mąkę przesiać, dodać jajko, mleko, olej i szczyptę soli. Zmiksować na gładkie ciasto i odstawić na pół godziny.

Brokuł umyć, podzielić na różyczki, wrzucić na osoloną wrzącą wodę na ok. 5 minut (jeśli lubimy jędrne warzywa, można nie gotować), osączyć.

Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle. Boczek pokroić w kostkę, uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Ser żółty zetrzeć. Wymieszać rozdrobnione brokuły z boczkiem i serem. 4 Smażyć naleśniki, nakładać farsz i składać na trójkąty. Podawać od razu.

Z białym serem i szpinakiem

Składniki na 4 porcje: Ciasto: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, szczypta soli l olej do smażenia. Farsz: 50 dag mrożonego szpinaku (najlepiej w liściach), 3/4 kg półtłustego twarogu, 2 duże cebule, 4-5 ząbków czosnku, sól l pieprz, gałka muszkatołowa, 1 łyżka masła.

Mąkę przesiać, dodać mleko, wodę, szczyptę soli i roztrzepane jajka. Zmiksować i odstawić na 1/2 godziny.

Szpinak rozmrozić. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na lekko rozgrzanym maśle. Dodać rozmrożony szpinak i przeciśnięty czosnek i dusić kilka minut. Doprawić. Wkruszyć ser, wymieszać dokładnie.

Smażyć naleśniki, smarować farszem i rolować. Gdy wszystkie będą gotowe, pokroić na kawałki, poustawiać w naczyniu żaroodpornym i zapiekać ok. 15 minut w 180ºC.

Zapiekanka naleśnikowa

Składniki na 4 porcje: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, 400 ml mleka, 2 łyżki masła. Farsz: 1-2 łyżki tartej bułki, 2 jajka, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1 paczka mrożonych warzyw (np. groszek, marchewka, kukurydza, grzybki mun), 20 dag żółtego sera, 1 cebula, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, 3-4 łyżki ketchupu.

Do mąki wbić jajka, dodać sól i mleko i zmiksować. Dolać stopione, ostudzone masło, odstawić na 20 minut. Rozgrzać olej, porcjami wlewać ciasto i usmażyć naleśniki.

Połowę sera zetrzeć na tarce, drugą pokroić w paski. Jajka zmiksować ze śmietaną i bułką tartą, dodać tarty ser, sól i pieprz. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać mieszankę warzywną. Dusić około 10 minut. Ostudzić. Połączyć z masą jajeczną.

W natłuszczonej formie układać naleśniki na przemian z farszem warzywnym. Wierzch posmarować ketchupem i ozdobić paskami sera. Zapiekać (180ºC) ok. 20 minut.

Z szynką i pieczarkami

Składniki na 4 porcje: Ciasto: 2 szklanki mąki, 2 szklanki mleka, 2 jajka l szczypta soli. Farsz: 16 plastrów szynki, 50 dag pieczarek, 2 łyżki masła, 100 ml śmietany 18%, 20 dag tartego sera żółtego, sól, pieprz, tymianek.

Składniki ciasta zmiksować. Odstawić na kwadrans. Usmażyć naleśniki.

Pieczarki pokroić lub zetrzeć. Masło rozgrzać, wrzucić grzyby, dodać sól, smażyć do odparowania wody. Dodać 2 łyżki śmietany i 4 łyżki sera. Doprawić. Wymieszać.

Na każdy naleśnik położyć plaster szynki, na to rozsmarować farsz. Zwijać.

Naczynie żaroodporne wysmarować śmietanką. Naleśniki pokroić i układać ciasno obok siebie. Wierzch posmarować śmietanką i posypać serem. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec ok. 10 minut.

Naleśniki z kaczką i warzywami

Składniki na 4 porcje: Ciasto: 1 szklanka mąki, 1 jajko, 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki mleka, olej do smażenia. Farsz: 2 pieczone piersi z kaczki, 1 łyżka masła, 1 średnia cukinia, 1 szklanka zielonego groszku (mrożony), 2 cebule, 1-2 garście kiełków fasoli mung, sól, pieprz.

Do przesianej mąki dodać jajko, szczyptę soli, mleko i wodę (najlepiej mineralną, gazowaną). Zmiksować i odstawić na pół godziny.

Cukinię umyć, nie obierać, przekroić wzdłuż na pół i na plasterki. Groszek rozmrozić. Cebulę pokroić w piórka. Masło rozgrzać, zeszklić cebulę, dodać cukinię, groszek i pokrojone w paski mięso. Doprawić.

Usmażyć naleśniki, nakładać farsz, posypywać kiełkami, zwijać fantazyjnie i podawać od razu.

Sezamowe z kurczakiem

Składniki na 4 porcje: 4 łyżki ziaren sezamu, 5 dag masła, 200 ml mleka, 3 jajka, sól, pieprz, 15 dag mąki, 4 marchewki, 20 dag piersi z kurczaka, 1 cebula, 3 łyżki oleju, 4 łyżki białego wina, 1/2 szkl. bulionu, 1 pęczek natki, 3 łyżki śmietany.

Sezam uprażyć. Masło stopić, wymieszać z mlekiem, jajkami, mąką, sezamem i solą.

Marchewki obrać, pociąć na plasterki. Cebulę posiekać. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić, podsmażyć na oleju. Zeszklić cebulę, dodać marchewkę i mięso, wlać wino i bulion, przykryć i dusić ok. 10 minut. Natkę posiekać. Do farszu dodać śmietanę i natkę.

Usmażyć naleśniki. Przełożyć farszem. Zwinąć i posypać natką.



Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje