Naleśnikowy twist z jarzyną
Zapiekanka naleśnikowa z warzywnym farszem. Genialny pomysł na efektowne, smakowite danie dla całej rodziny.
Składniki
- kilka naleśników
- 2 cukinie
- 4 papryki czerwone
- 400 g sera żółtego
- 100 g masła
- oliwa do pieczenia papryki
- sól
- oregano suszone
- rukola i oliwa do dekoracji
Przepis pochodzi z 329. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, skropić oliwą, włożyć do foliowego rękawa i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut (temp. 180 st. C). Wystudzić i obrać ze skórki.
Cukinię pokroić wzdłuż w dość cienkie, możliwie jak najdłuższe paski szerokości naczynia do zapiekania. Naleśniki oraz ser żółty również pokroić w paski.
Złożyć zapiekankę. Okrągłą foremkę wysmarować masłem. Do brzegu przykleić paski naleśników. Posmarować roztopionym masłem i przykleić paski cukinii. Do cukinii przykleić ser, do sera naleśniki. Posmarować masłem i powtórzyć wszystkie czynności, przy czym bliżej środka naczynia zastąpić cukinię plastrami upieczonej papryki. Na wierzch dać wiórki masła. Przyprawić solą i suszonym oregano.
Wstawić do piekarnika i piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C. Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.