Nalewka "pępkówka"

Staropolska wódka, którą tradycyjnie podawano ją z okazji narodzin dziecka. Przepis nie należy do prostych ze względu na ilość składników, jednak nalewka uda się doskonale, nawet jeśli nieco uprościmy skład.

Jesień to doskonały momet na przygotowanie nalewki korzennej
Jesień to doskonały momet na przygotowanie nalewki korzennej123RF/PICSEL

Składniki

  • Po 5 g anyżu, kminku, arcydzięgla, jałowca, korzenia tataraku, kolendry, angielskiego ziela, liści laurowych, imbiru, kardamonu, cynamonu, korzenia fiołka, macierzanki, majeranku, rumianku, płucnika lekarskiego, ożanki czosnkowej,
  • starta skórka z 2 pomarańczy,
  • starta skórka z 2 cytryn,
  • 1.7 l wódki czystej 45°,
  • 0.3 l miodu pszczelego

Zioła i przyprawy należy zalać alkoholem i odstawić na  3 tygodnie w ciemne miejsce. Przecedzić, dodać miód, ponownie przefiltrować i odstawić, by się przegryzła.

Domowa nalewka z czarnej porzeczki - jak ją zrobić?Interia Kulinaria
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?