Reklama

Nalewka "pępkówka"

Staropolska wódka, którą tradycyjnie podawano ją z okazji narodzin dziecka. Przepis nie należy do prostych ze względu na ilość składników, jednak nalewka uda się doskonale, nawet jeśli nieco uprościmy skład.

Składniki

  • Po 5 g anyżu, kminku, arcydzięgla, jałowca, korzenia tataraku, kolendry, angielskiego ziela, liści laurowych, imbiru, kardamonu, cynamonu, korzenia fiołka, macierzanki, majeranku, rumianku, płucnika lekarskiego, ożanki czosnkowej,
  • starta skórka z 2 pomarańczy,
  • starta skórka z 2 cytryn,
  • 1.7 l wódki czystej 45°,
  • 0.3 l miodu pszczelego

Zioła i przyprawy należy zalać alkoholem i odstawić na  3 tygodnie w ciemne miejsce. Przecedzić, dodać miód, ponownie przefiltrować i odstawić, by się przegryzła.

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy