Nalewka "pępkówka"
Staropolska wódka, którą tradycyjnie podawano ją z okazji narodzin dziecka. Przepis nie należy do prostych ze względu na ilość składników, jednak nalewka uda się doskonale, nawet jeśli nieco uprościmy skład.

Składniki
- Po 5 g anyżu, kminku, arcydzięgla, jałowca, korzenia tataraku, kolendry, angielskiego ziela, liści laurowych, imbiru, kardamonu, cynamonu, korzenia fiołka, macierzanki, majeranku, rumianku, płucnika lekarskiego, ożanki czosnkowej,
- starta skórka z 2 pomarańczy,
- starta skórka z 2 cytryn,
- 1.7 l wódki czystej 45°,
- 0.3 l miodu pszczelego
Zioła i przyprawy należy zalać alkoholem i odstawić na 3 tygodnie w ciemne miejsce. Przecedzić, dodać miód, ponownie przefiltrować i odstawić, by się przegryzła.