Reklama

Reklama

Napoleonki

Składniki na 12 sztuk

  • 2 płaty gotowego ciasta francuskiego

Składniki na krem

  • 2 szklanki mleka 3,2 proc.
  • 1 szklanka śmietanki 36 proc.
  • 10 dag masła
  • 15 dag drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Składniki na lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • barwniki spożywcze

1. Z ciasta wykrawać prostokąty o wymiarach ok. 4x10 cm, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec wg instrukcji na opakowaniu, ok. 15 minut w 190°C. Kawałki ciasta wystudzić, przeciąć.

2. Żółtka zmiksować z 1/2 szklanki mleka oraz mąkami. W rondlu zagotować resztę mleka, dosypać cukier zwykły i waniliowy. Gdy się rozpuszczą, zmniejszyć ogień, wlać śmietankę i powoli wlewać masę jajeczną. Gotować, mieszając, aż powstanie gęsty, gładki budyń. Wystudzić.

3. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać porcjami (najlepiej po 1 łyżce) przygotowany wcześniej budyń, schłodzić. Krem budyniowy przełożyć do szprycki cukierniczej, wyciskać nieduże porcje między kawałkami ciasta francuskiego. Dekorować lukrem.

Reklama

4. Na lukier: przesiany cukier rozcierać z sokiem aż do uzyskania gładkiej konsystencji, zabarwić.

Zobacz również:


Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje