Nasyć się latem
Zainspirowani smakami poznanymi podczas dalekich podróży. Zachwyceni obfitością warzyw na straganach ułożyliśmy menu na schyłek lata. Jarzyny łączyliśmy z rybami, mięsem i egzotycznymi przyprawami. Pamiętając, żeby wszystkie dania były łatwe i szybkie do zrobienia.
(dla 6 osób)
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności: 2
Składniki: 1,2 kg polędwicy wołowej, 60 ml oliwy extra virgin, 2 pęczki jarmużu drobno posiekanego, sól, świeżo zmielony pieprz
Sos migdałowy: 90 g zblanszowanych migdałów bez skórki, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, świeża bułka, np. kajzerka, bez skórki, porwana na mniejsze kawałki, moczona w 40 ml wody przez 5 minut, sok z 1 cytryny, 60 ml oliwy extra virgin
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C i wyłóż blachę specjalnym papierem do pieczenia. Natrzyj wołowinę 2 łyżeczkami oliwy i umieść na blasze. Wstaw do piekarnika na 25-35 minut. Po 15 minutach odwróć mięso na drugą stronę. W tym czasie przygotuj sos migdałowy. Zmiksuj migdały, dodaj starannie odciśniętą z wody bułkę, sok z cytryny, oliwę i 100 ml wody. Zmiksuj raz jeszcze. Upieczoną polędwicę wołową wyjmij z piekarnika i odstaw na 5-10 minut. Rozgrzej połowę pozostałej oliwy na patelni i dodaj połowę jarmużu. Duś 1-2 minuty, dodaj 2 łyżki wody, zamieszaj i duś jeszcze 1-2 minuty. Dopraw do smaku solą, pieprzem i przełóż do miski. Tak samo przygotuj pozostały jarmuż. Wołowinę podawaj pokrojoną w plastry z jarmużem i sosem migdałowym.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
(dla 4 osób)
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: 2
Składniki: 50 g masła, 50 g mąki pszennej, 500 ml letniego mleka, 120 g startego sera cheddar + garść do posypania, 1,5 łyżki drobno posiekanego tymianku, 1 łyżka musztardy Dijon, 250 g makaronu, 1 kalafior podzielony na różyczki, 40 g okruchów z czerstwego chleba, 20 g orzechów laskowych drobno posiekanych, 1 łyżka oliwy, sól, świeżo zmielony pieprz
Rozgrzej piekarnik w funkcji grill do 200°C. W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj 2-4 minuty do czasu, gdy zasmażka się zrumieni. Stopniowo wlewaj mleko i mieszaj, aż sos zgęstnieje i zacznie wrzeć. Zdejmij rondel z ognia, dodaj ser, łyżkę tymianku, musztardę, sól, pieprz, dokładnie wymieszaj i odstaw. Ugotuj al dente makaron w osolonym wrzątku, odcedź. Do osolonego wrzątku wrzuć na 2 minuty kalafior, odcedź. W żaroodpornym naczyniu połącz makaron i kalafior, zalej je sosem, dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj pozostały ser. W misce wymieszaj okruchy chlebowe z orzechami, oliwą i pozostałym tymiankiem. Posyp mieszanką potrawę i wstaw naczynie do piekarnika na 3-4 minuty. Gdy się zrumieni, wyjmij z piekarnika i podawaj.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
(dla 4 osób)
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: 2
Składniki: 400 g ryżu, 3 łyżeczki oleju sezamowego, 1 marchewka pokrojona w cienkie paski, 2 rozgniecione ząbki czosnku, 1 cukinia pokrojona w cienkie paski, 200 g wołowiny (łopatki lub polędwicy) pokrojonej w paski, 2 łyżki sosu sojowego, 180 g świeżego szpinaku, 120 g kiełków fasoli, 4 żółtka, 1 dymka drobno posiekana, ziarna sezamu, sól
Opłucz ryż, przesyp do garnka, zalej litrem wody, posól, zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykrywką 15 minut. W tym czasie rozgrzej na patelni łyżeczkę oleju sezamowego, wrzuć marchewkę, 1/3 porcji czosnku. Zamieszaj i smaż minutę. Zdejmij z patelni, rozgrzej kolejną łyżeczkę oleju, wrzuć cukinię i połowę pozostałego czosnku. Smaż minutę, zdejmij z ognia. Rozgrzej pozostały olej na patelni, wrzuć wołowinę i czosnek. Smaż 1-2 minuty, dolej sos sojowy i zdejmij z ognia. Umyty szpinak sparz we wrzątku, aż zmięknie, odcedź. Dopraw solą, skrop olejem. Rozłóż ryż do 4 miseczek. Dodaj porcje marchewki, cukinii, szpinaku, kiełków. Na mięsie połóż surowe żółtko. Posyp dymką i uprażonym sezamem.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
(dla 4 osób)
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: 2
Składniki: 1 łyżka oleju kokosowego, 15 g drobno pokrojonego imbiru lub galangalu (sklep.slodkokwasny.com), łyżeczka zmielonej kolendry, łyżeczka zmielonego kuminu, łyżeczka chili, 600 ml mleka kokosowego, 5 liści limonki kaffir (www.kuchnieorientu.pl) porwanych na kawałki, 1 łodyga trawy cytrynowej (tylko biała część) drobno posiekana, 400 g miąższu z dyni piżmowej pokrojonego w dużą kostkę, 600 g filetów z okonia morskiego bez skórki pokrojonych w paski długości ok. 10 cm, 120 g zielonej fasolki szparagowej z odciętymi końcówkami, łyżka sosu rybnego, 1 łyżka cukru palmowego
Do podania: liście tajskiej bazylii, liście kolendry, drobno posiekana szalotka, drobno posiekane tajskie czerwone chili, cząstki limonki, 400 g ugotowanego ryżu jaśminowego
W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej kokosowy na średnim ogniu. Wrzuć imbir/galangal oraz zmielone przyprawy i smaż 30 sekund. Dodaj mleko kokosowe, liście limonki kaffir, trawę cytrynową i doprowadź do wrzenia. Dodaj dynię i gotuj 4 minuty. Następnie włóż kawałki ryby, fasolkę i gotuj ok. 8-10 minut. Rozłóż rybę z warzywami do miseczek, skrop sosem rybnym i dopraw cukrem palmowym. W oddzielnej misce wymieszaj szalotki z chili i ziołami, posyp nimi rybę. Podawaj z cząstkami limonki i ryżem ugotowanym na parze.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
(dla 3 osób)
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: 2
Składniki: 100 ml oliwy z oliwek, 600 g okry (www.indiaonline.pl) lub małych cukinii pokrojonych w cienkie paski, cytryna podzielona na cząstki, gruba sól morska
Bengalska przyprawa pięć smaków: 2 łyżeczki kopru włoskiego, 2 łyżeczki kuminu, 1 łyżeczka gorczycy, 1 łyżeczka czarnuszki 1/4 łyżeczki kozieradki
Najpierw przygotuj mieszankę pięciu smaków. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i wysyp na nią przyprawy. Praż je 1-2 minuty, a następnie przesyp do moździerza i utrzyj. Rozgrzej połowę oliwy na patelni, wrzuć połowę okry/cukinii i połowę mieszanki przypraw. Smaż 4-6 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i powtórz czynności z pozostałą oliwą, okrą i mieszanką pięciu smaków. Rozłóż okrę/cukinię na talerze, podawaj z cząstkami cytryny i grubą solą morską.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
(dla 3 osób)
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: 2
Składniki: Pęczek marchewek umytych i obranych, pęczek buraków z botwiną umytych, obranych i pokrojonych na ćwiartki, 1 korzeń pietruszki obrany i pokrojony na mniejsze kawałki, 1 czerwona cebula pokrojona w łódeczki, 6 łodyżek oregano, 6 ząbków czosnku ze skórką, 2 łyżki oliwy extra virgin, 1 szklanka liści szpinaku
Do podania: miseczka twardego pokruszonego sera feta
Sos z sumaka: 60 ml oliwy extra virgin, sok z 1,5 limonki, 1,5 łyżeczki mielonego sumaka (www.skworcu.com.pl)
Rozgrzej piekarnik do 240°C. Do dużego żaroodpornego naczynia włóż marchewki, buraki, pietruszkę, cebulę, oregano i czosnek. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 20 minut. W tym czasie połącz oliwę z sokiem z limonki i sumakiem. Wyjmij warzywa z piekarnika. Wyciśnij ze skórki upieczony czosnek prosto do sosu z sumaka, dokładnie wymieszaj. Wymieszaj liście botwiny z liśćmi szpinaku i warzywami. Skrop połową powstałego dressingu, zamieszaj i posyp pokruszonym serem feta. Podawaj z pozostałym sosem.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
(dla 4 osób)
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: 2
Składniki: 12 kromek bagietki, 4 łyżki oliwy extra virgin, 6 cienkich plastrów pancetty (suszony, włoski boczek) lub szynki parmeńskiej, 5 małych główek sałaty rzymskiej, 20 g świeżo startego parmezanu, 1/2 łyżeczki małych kaparów ze słoiczka
Sos: 2 filety anchois drobno posiekane, łyżka białego octu winnego, 2 łyżki śmietanki 36-proc., 1/2 łyżki musztardy Dijon, łyżka oliwy extra virgin, świeżo zmielony pieprz
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Skrop kromki bagietki 2 łyżkami oliwy, ułóż na kratce i wstaw do piekarnika na 3-4 minuty. Wyjmij i odstaw. Pozostałą oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć boczek lub szynkę, smaż z obu stron po 2-3 minuty. Zdejmij z ognia, zawiń w folię aluminiową. Na pozostały ze smażenia tłuszcz wrzuć anchois i smaż 1-2 minuty. Dodaj ocet, zamieszaj i zdejmij z ognia. Wymieszaj anchois ze śmietanką, musztardą, oliwą i odstaw. Rozdziel liście sałaty i ułóż na talerzach. Dodaj plastry boczku/szynki i grzanki z bagietki pokrojone na mniejsze kawałki. Skrop sałatkę sosem, posyp parmezanem i kaparami. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
(dla 6 osób)
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: 2
Składniki: 1,5 l bulionu drobiowego, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2 dymki drobno posiekane, 10 g imbiru pokrojonego w cienkie paski, 2 piersi z kurczaka po 250 g, ziarna z 3 kolb kukurydzy, 120 g ugotowanego makaronu jajecznego, 1 brokuł podzielony na małe różyczki, 2 jajka, 60 ml sosu sojowego, 1 czerwona papryczka chili drobno posiekana, łyżeczka oleju sezamowego, łyżeczka cukru, sól, świeżo zmielony pieprz
Do podania: liście kolendry
Zagotuj bulion z czosnkiem, dymką i imbirem. Dodaj kurczaka, zmniejsz ogień i gotuj 10-12 minut. Następnie wyjmij filety, poczekaj, aż nieco przestygną, i pokrój je na mniejsze kawałki. Ponownie zagotuj bulion, dodaj kukurydzę i gotuj minutę. Dodaj makaron i brokuł. Gotuj ok. 2 minut. Mieszając rosół, wbij do niego jajka, gotuj jeszcze minutę, następnie wrzuć kawałki kurczaka, dopraw solą i pieprzem. Rozlej rosół do miseczek. W oddzielnym naczyniu wymieszaj sos sojowy z chili, olejem sezamowym i cukrem. Zupę podawaj z makaronem jajecznym udekorowaną świeżymi liśćmi kolendry, z sosem chili obok, by każdy mógł doprawić rosół według swojego smaku.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
(dla 4-6 osób)
Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności: 1
Składniki: 450 g rabarbaru (lub jabłek czy śliwek) oczyszczonego i pokrojonego na mniejsze kawałki, 5 łyżek cukru, sok i skórka starta z 1 cytryny, nasiona z 1 laski wanilii
Kruszonka: 150 g mąki, 150 g miękkiego masła, 5 łyżek cukru, 30 g płatków owsianych
Ze wszystkich składników wyrób szybko ciasto na kruszonkę, uformuj z niego kulę, owiń folią, włóż do zamrażalnika. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i wrzuć rabarbar z cukrem, skórkę cytrynową, nasiona wanilii i wlej sok z cytryny. Smaż 2-3 minuty, odcedź. Przełóż do żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem i odstaw. Wyjmij ciasto z zamrażalnika. Pokrusz je lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, tak by kruszonka przykryła rabarbar. Deser wstaw do piekarnika na 20-25 minut. Podawaj ciepły.
Tekst : Joanna Lorynowicz
Twój STYL 9/2014
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta