Nie tylko z bułką tartą. Kalafior na pięć sposobów

W Polsce kalafior dostępny jest przez cały rok i jest przez nas niedoceniany. Jest smaczny i zdrowy. Najczęściej na naszych stołach pojawia się w formie gotowanej podawanej z bułką tartą z masłem. Zobacz, w jaki sposób możesz go jeszcze przygotować.

Kalafior z bułką tartą
Kalafior z bułką tartą123RF/PICSEL
Zupa z kalafiora
Zupa z kalafiora123RF/PICSEL

Pyszna, aromatyczna zupa, którą możemy przygotować w kilkanaście minut i cieszyć się jej smakiem. Idealna na chłodne zimowe wieczory, bo jest dość lekka i bardzo mocno rozgrzewająca (ostre chili, imbir i czosnek). W wersji bez chili zasmakuje także dzieciom.  >>> Zobacz przepis<<<

Tarta z kalafiorem
Tarta z kalafioremmateriały prasowe

Tarta z kalafiorem, orzechami włoskimi i serem wędzonym - w tym daniu możesz wykorzystać arkusze mrożonego ciasta, zamiast robić je samodzielnie, ale będzie wtedy znacznie mniej smaczne.

Gotowe ciasto zawiera stabilizatory i inne dodatki oraz, w większości przypadków, margarynę zamiast masła.

No i nie dodaje się do niego orzechów włoskich, które zapewniają spodowi intensywny orzechowy posmak.

Przepis pochodzi z książki "Leanne Kitchen, Kalafior to król".

PIeczony kalafior z kaparami
PIeczony kalafior z kaparamimateriały prasowe

Kalafior jest idealny sam w sobie, ale również jako dodatek do pieczonego kurczaka, indyka czy grillowanej ryby - pisze Jan Paszkowski w książce "Jedz, śmiej się i walcz", którą wydał wraz z Joanną Jędrzejczyk.

To danie można przygotować w 30 minut.

Steki z kalafiora z arabskim sosem shatta wg przepisu Hanny Lis
Steki z kalafiora z arabskim sosem shatta wg przepisu Hanny Lismateriały prasowe

Steki z kalafiora z arabskim sosem shatta wg przepisu Hanny Lis.

Zachowaj trochę świeżych ziół do podania kalafiora, pozostałe składniki sosu wrzuć do miksera i zblenduj na gładką masę. Sos shatta gotowy.

Przepis z książki "Mój świat na talerzu".

Zupa kalafiorowa z fasolą żurawinową i pancettą
Zupa kalafiorowa z fasolą żurawinową i pancettąmateriały prasowe

Rozpocznij tą zupą imprezę w stylu włoskim, a zyskasz przyjaciół na całe życie. Jest delikatna, pożywna i odpowiednio kalafiorowa.

Pamiętaj, że możesz do niej wykorzystać nie tylko różyczki, lecz także posiekaną łodygę kalafiora - w końcu, jak mówią, kto nie marnuje, temu nie brakuje.

Przepis pochodzi z książki "Leanne Kitchen, Kalafior to król".

Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas