Nie tylko z bułką tartą. Kalafior na pięć sposobów
W Polsce kalafior dostępny jest przez cały rok i jest przez nas niedoceniany. Jest smaczny i zdrowy. Najczęściej na naszych stołach pojawia się w formie gotowanej podawanej z bułką tartą z masłem. Zobacz, w jaki sposób możesz go jeszcze przygotować.
Pyszna, aromatyczna zupa, którą możemy przygotować w kilkanaście minut i cieszyć się jej smakiem. Idealna na chłodne zimowe wieczory, bo jest dość lekka i bardzo mocno rozgrzewająca (ostre chili, imbir i czosnek). W wersji bez chili zasmakuje także dzieciom. >>> Zobacz przepis<<<
Tarta z kalafiorem, orzechami włoskimi i serem wędzonym - w tym daniu możesz wykorzystać arkusze mrożonego ciasta, zamiast robić je samodzielnie, ale będzie wtedy znacznie mniej smaczne.
Gotowe ciasto zawiera stabilizatory i inne dodatki oraz, w większości przypadków, margarynę zamiast masła.
No i nie dodaje się do niego orzechów włoskich, które zapewniają spodowi intensywny orzechowy posmak.
Przepis pochodzi z książki "Leanne Kitchen, Kalafior to król".
Kalafior jest idealny sam w sobie, ale również jako dodatek do pieczonego kurczaka, indyka czy grillowanej ryby - pisze Jan Paszkowski w książce "Jedz, śmiej się i walcz", którą wydał wraz z Joanną Jędrzejczyk.
To danie można przygotować w 30 minut.
Steki z kalafiora z arabskim sosem shatta wg przepisu Hanny Lis.
Zachowaj trochę świeżych ziół do podania kalafiora, pozostałe składniki sosu wrzuć do miksera i zblenduj na gładką masę. Sos shatta gotowy.
Przepis z książki "Mój świat na talerzu".
Rozpocznij tą zupą imprezę w stylu włoskim, a zyskasz przyjaciół na całe życie. Jest delikatna, pożywna i odpowiednio kalafiorowa.
Pamiętaj, że możesz do niej wykorzystać nie tylko różyczki, lecz także posiekaną łodygę kalafiora - w końcu, jak mówią, kto nie marnuje, temu nie brakuje.
Przepis pochodzi z książki "Leanne Kitchen, Kalafior to król".