Nietypowe spaghetti
To danie lubią wszyscy, ale możesz zaskoczyć nietypową formą podania.
Składniki na 4 porcje: 50 dag makaronu spaghetti, sól, pieprz, 1 cebula, 1 gałązka bazylii, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka mąki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 50 dag pomidorów z puszki (kawałki), 20 dag dymki, 20 dag gotowanej szynki w plasterkach, 10 dag żółtego sera gouda, tłuszcz do formy, bazylia do dekoracji.
Makaron ugotować al dente. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Bazylię drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i, mieszając, usmażyć na szklisto. Dołożyć koncentrat pomidorowy. Oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Dodać pomidory z puszki. Sos zagotować, wymieszać z bazylią, doprawić pieprzem i solą. Dymki oczyścić, pociąć w plasterki. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Ser grubo zetrzeć.
Makaron odcedzić, wymieszać z dymką i szynką. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem. Na dnie rozsmarować sos pomidorowy. Na widelec nawijać duże porcje spaghetti i formować z nich gniazdka. Włożyć je do naczynia z sosem. Posypać startym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Zapiekać 15 minut. Gotowe danie udekorować listkami bazylii.
Składniki na 8 porcji: 250 g spaghetti, sól, 300 g ciasta francuskiego, masło do wysmarowania formy, 200 g szynki, 100 g mrożonego groszku, 100 g tartego żółtego sera, np. gouda, pieprz, 4 jajka, 200 g kwaśnej śmietany, pomidorki cherry do dekoracji, garść posiekanej natki pietruszki.
Spaghetti ugotować al dente w posolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Rozmrożone w temperaturze pokojowej ciasto francuskie rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim formę. Ciasto ponakłuwać widelcem (po upieczeniu nie będzie miało wybrzuszeń).
Spaghetti odcedzić, wymieszać z drobno pokrojoną szynką, rozmrożonym groszkiem i połową startego żółtego sera. Mieszankę wyłożyć na ciasto w formie. Polać jajkami rozkłóconymi w śmietanie, przyprawionymi solą i pieprzem. Poukładać pomidorki. Posypać resztą startego sera i posiekaną natką pietruszki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 40min.
Składniki na 4 porcje: 250 g buraków, sól, 1 cebula, 1 marchew, 1/4 selera, 2 łyżki oliwy, 400 g mielonego mięsa wołowego, 3 ząbki czosnku, 100 ml czerwonego wina, 150 g krojonych pomidorów z puszki, 1 liść laurowy, 1 łyżka suszonych ziół (tymianek, oregano), pieprz, 250 ml bulionu wołowego, 400 g spaghetti, 80 g parmezanu.
Buraki obrać, umyć, lekko posolić i owinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 40 minut - do miękkości.
Cebulę, marchew i selera obrać, drobno pokroić i obsmażyć na oliwie. Dodać mielone mięso wołowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę na małym ogniu. Zalać winem, dołożyć pomidory z puszki (z sosem), listek laurowy i suszone zioła. Dodać bulion i dusić przynajmniej 60 minut. Doprawić solą i pieprzem. Gdy upieczone buraki wystygną, pokroić je w kostkę. Tuż przed końcem duszenia dodać do masy mięsnej buraki i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Spaghetti ugotować al dente w posolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z sosem. Rozłożyć na talerze, posypać wiórkami parmezanu.