Nowalijki na talerzu
Jeść, czy nie jeść? Te naprawdę wartościowe pojawiają się na przełomie maja i czerwca. Wcześniejsze często tylko ładnie wyglądają. O ile na jakość nowalijek nie ma dużego wpływu uprawa szklarniowa (mogą być jedynie mniej pachnące czy słodkie, niż te dojrzewające w polu), o tyle ma nawożenie.
Aby przyspieszyć zbiory, producenci stosują duże ilości azotu, którego nadmiar kumuluje się w roślinie. Potem, podczas transportu i przechowywania (w za wysokiej temperaturze i szczelnych opakowaniach) azotany redukują się do azotyn, a te wytwarzają rakotwórcze nitrozoaminy.
Najwięcej azotanów chłoną liście i korzenie
Sałata, szpinak, szczypiorek, rzodkiewka. Bezpieczniejsze są nowalijki, których częścią jadalną są owoce - ogórki, pomidory.
Jak dobrze wybrać ?
Unikaj warzyw szczególnie dorodnych, prawdopodobnie były spryskiwane azotanami.
Zwracaj uwagę na liście
Powiędnięte lub żółte to znak, że roślina została "przeazotowana". Kupując pomidory, wybieraj te z miękką i zieloną szypułką.
Jak myć i przechowywać
Nowalijki włóż na 5-10 minut do wody z octem i pestkami grejpfruta lub z solą morską i sokiem z cytryny, a potem dobrze wypłucz. Warzywa zapakowane w folię rozpakuj i schowaj do lodówki. Nowalijki liściowe najlepiej zjedz w dniu, w którym zostały kupione.
Zobacz także: