Noworoczny tort Marty Grycan
Czekoladowy, wykwintny deser jest idealny na uczczenie ważnej okazji.
Składniki:
Czekoladowy biszkopt: 6 jaj, 10 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag ciemnego kakao, skórka starta z 2 pomarańczy, 10 dag mąki tortowej, 2 łyżki wody, 25 dag cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem: 1 l śmietany 30%, 1 kg sera mascarpone, 25 dag drobnego cukru, 6 łyżek kakao, płatki migdałowe, ekstrakt pomarańczowy (lub odrobina likieru pomarańczowego).
Przygotowanie: Żółtka ubij z cukrem na gładką, jasną masę. Osobno ubij białka. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj żółtka, wodę i startą skórkę z pomarańczy. Całość wymieszaj i dodaj pianę z białek. l Przelej masę do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C. Po ok. 40 minutach sprawdź drewnianym patyczkiem, czy biszkopt jest już suchy w środku (ciasto nie może oklejać patyczka, który w nie wbijamy). Po upieczeniu wyjmij ciasto i ostudź.
Śmietanę ubij z cukrem, dodaj mascarpone. Całość delikatnie zmiksuj, dodaj kakao i esencję pomarańczową. Na koniec wsyp lekko uprażone płatki migdałowe. Biszkopt przekrój wzdłuż na 3 równe placki. Obficie skrop wcześniej przygotowaną, ostudzoną miksturą składającą się z bardzo mocnej, słodkiej czarnej herbaty z dodatkiem likieru pomarańczowego.
Placki przełóż kremem i wykończ cienką warstwą kremu. Cały tort zalej czekoladą. Ozdób nitkami ze skórki pomarańczowej i cząstkami mandarynek.