Reklama

Nugat orzechowy

Chrupiący, tradycyjny nugat orzechowy z obłędnym sosem malinowym.

Składniki na nugat

  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 50 ml miodu pitnego

Składniki na lukier

  • cukier puder
  • sok z cytryny

Składniki na sos malinowy

  • 300 g malin (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przepis pochodzi z 324. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Orzechy uprażyć w piekarniku i - za pomocą ściereczki - pozbawić skórki (wystarczy zawinąć i potrzeć). Cukier trzcinowy wsypać na suchą patelnię i postawić na kuchence. Gdy zacznie się karmelizować, dodać orzechy i dokładnie wymieszać - tak, by pokryły się karmelem. Przełożyć na deskę wyścieloną papierem do pieczenia i odstawić do wystudzenia. Następnie drobno posiekać.

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier puder i utrzeć. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Śmietankę schłodzić, przełożyć do wysokiego pojemnika i też ubić. Delikatnie połączyć z pianą i utartymi żółtkami. Wsypać orzechy, wlać miód pitny. Wymieszać i przelać do foremki keksowej wyścielonej folią spożywczą. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin.

Maliny przełożyć do garnka, posłodzić i gotować, aż owoce się rozpadną. Przetrzeć przez sito, dodać sok z cytryny, wymieszać.

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny - tak, by powstał rzadki lukier. Przełożyć do dozownika.

Na talerzu zrobić lustro z sosu. Na sos wycisnąć kilka kropel lukru. Połączyć za pomocą patyczka do szaszłyków, robiąc wzorek. Ułożyć 2-3 kawałki musu orzechowego. Udekorować melisą cytrynową.

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy