Reklama

Reklama

Nuggetsy fit

Przepis Michała Wrzostka. Na 16 nuggetsów.

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka – 200 g
  • ½ szklanki mleka roślinnego – 125 g
  • ⅓ szklanki mąki ryżowej – 40 g
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku – 1 g
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku – 0,5 g
  • 1½ szklanki płatków kukurydzianych – 50 g
  • 2 łyżki oliwy extra vergine albo roztopionego masła – 10 g
  • szczypta soli i pieprzu – 1 g

Pierś kroimy na kawałki o wielkości ok. 2-3 cm, doprawiamy solą i pieprzem. Płatki kruszymy lub miksujemy w melakserze. Następnie mleko, mąkę, jajko, sól, pieprz i paprykę miksujemy na jednolitą masę. Kawałki kurczaka wkładamy do masy i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przygotowane już wcześniej mięso wyjmujemy po kawałku i obtaczamy w płatkach. Układamy na blaszce do pieczenia i posypujemy solą oraz skrapiamy oliwą albo roztopionym masłem (można użyć pędzelka). Pieczemy przez 20 minut.

Reklama

Całość: energia: 711 kcal, białko: 52 g, tłuszcz: 26 g, węglowodany: 70 g, błonnik: 4 g, sód: 1436 mg

Przepis pochodzi z książki "Szybko i zdrowo. Fast food w wersji fit", Michał Wrzosek. Wydawnictwo Burda Książki. Premiera: listopad 2018 r.


Fragment książki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy