Pierś kroimy na kawałki o wielkości ok. 2-3 cm, doprawiamy solą i pieprzem. Płatki kruszymy lub miksujemy w melakserze. Następnie mleko, mąkę, jajko, sól, pieprz i paprykę miksujemy na jednolitą masę. Kawałki kurczaka wkładamy do masy i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przygotowane już wcześniej mięso wyjmujemy po kawałku i obtaczamy w płatkach. Układamy na blaszce do pieczenia i posypujemy solą oraz skrapiamy oliwą albo roztopionym masłem (można użyć pędzelka). Pieczemy przez 20 minut.
Całość: energia: 711 kcal, białko: 52 g, tłuszcz: 26 g, węglowodany: 70 g, błonnik: 4 g, sód: 1436 mg
Przepis pochodzi z książki "Szybko i zdrowo. Fast food w wersji fit", Michał Wrzosek. Wydawnictwo Burda Książki. Premiera: listopad 2018 r.