Obiad po włosku
Zaskocz domowników, serwując im dania w stylu śródziemnomorskim.
Składniki na 4 porcje: 1 średnia cebula, 35 dag porów, 30 dag selera naciowego, 40 dag marchewki, 50 dag ziemniaków, 2 kiełbaski, pieprz, 1 łyżka oliwy, sól, 2 łyżki bulionu instant, 2 łyżki pesto ze słoika
1. Warzywa obrać. Pory pokroić w plasterki, łodygi selera - na kawałeczki, marchew - w cienkie słupki, ziemniaki - w kostkę. Cebulę posiekać.
2. Kiełbaski pokroić w grube plasterki. W garnku rozgrzać oliwę. Zrumienić na niej kiełbaski. Dołożyć pokrojone warzywa. Dolać 1 i 1/4 l wody. Wsypać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, zupę gotować jeszcze 12-15 minut. Pod koniec gotowania przyprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję zupy
polać odrobiną sosu pesto, ewentualnie udekorować listkami oregano.
Składniki na 4 porcje: 50 dag spaghetti, 1 cebula, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, 50 dag pomidorów (w kawałkach) z puszki, 20 dag dymki, 10 dag sera gouda, 20 dag gotowanej szynki w plasterkach, sól, pieprz, bazylia
1. Makaron spaghetti ugotować w posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, posiekać. Listki bazylii drobno posiekać (kilka odłożyć do dekoracji). W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy, oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Dodać pomidory z puszki. Sos zagotować, wymieszać z bazylią, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dymki oczyścić, pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Makaron odcedzić, wymieszać z dymką i szynką.
2. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem. Na dnie rozsmarować sos pomidorowy. Na widelec nawijać duże porcje makaronu i formować z nich gniazdka. Układać je w naczyniu z sosem. Posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Zapiekać 15 minut. Udekorować listkami bazylii.
Składniki na 4 porcje: 4 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii, 50 dag śmietany kremówki, 7 dag + 1 łyżka cukru, 25 dag truskawek, 1 łyżka soku z cytryny, 4 figi, cienkie paseczki skórki cytrynowej do dekoracji, listki świeżej mięty do dekoracji
1. Żelatynę wymieszać z małą ilością zimnej wody, odstawić, by spęczniała. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, czubkiem noża zeskrobać rdzeń. Do garnka wlać śmietanę. Dodać 7 dag cukru, strączek i rdzeń wanilii. Zagotować, zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Wyjąć strączek wanilii. W jeszcze ciepłej śmietanie rozpuścić spęczniałą żelatynę.
2. Cztery foremki (150 ml) opłukać zimną wodą i napełnić tężejącą masą śmietankową. Wstawić na noc do lodówki. Truskawki pokroić na połówki. Odłożyć do dekoracji 8 połówek, resztę zmiksować z łyżką cukru i sokiem z cytryny. Figi przeciąć wzdłuż na pół. Foremki z deserem na chwilę włożyć do wrzątku (woda nie może dostać się do środka). Deser wyłożyć na talerzyki. Obok nalać odrobinę musu truskawkowego, ułożyć figi i połówki truskawek. Udekorować paseczkami skórki cytrynowej i listkami mięty.
Życie na gorąco 17/2011