Obiad u Czecha
Polecamy oryginalny przepis na niedzielnego królika i dwa słodkie dania na podwieczorek.
Składniki na 4 porcje: 1 mniejszy królik, 100 g słoniny, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka tłuczonego kminku, 100 g masła, 2 cebule, 150 ml jasnego piwa, 200 g świeżych grzybów, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 100 ml białego wina, sól, pieprz
1. Królika oczyścić. Pokroić w paski 80 g słoniny i naszpikować nimi królika. Natrzeć go czosnkiem utartym z solą, posypać pieprzem i kminkiem. Resztę słoniny pokroić w kosteczkę, zrobić z niej skwarki. Dodać 2 łyżki masła i pokrojoną w paseczki cebulę. Podsmażyć. Przełożyć do brytfanny, włożyć królika, podlać 80 ml piwa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 45 minut. Podczas pieczenia królika podlewać piwem i wypieczonym sosem.
2. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Pod koniec pieczenia dodać do mięsa wraz z pozostałym masłem. Miękkiego królika wyjąć. Wypieczony sos zagęścić mąką ziemniaczaną i, mieszając, dolać wino. Chwilę pogotować, włożyć królika, lekko podgrzać go w sosie.
Składniki na 6 porcji: 500 ml mleka, 100 g masła, szczypta soli, 350 g mąki krupczatki, 4 jajka, 400 g moreli (mogą być z kompotu), 250 g twardego białego sera, 1-2 łyżki masła do sklarowania, cukier puder do posypania
1. Zagotować mleko z masłem i szczyptą soli. Wsypać (naraz) całą mąkę. Gotować, stale mieszając, dopóki masa nie zacznie odlepiać się od dna i ścianek garnka. Odstawić do wystudzenia. Do przestudzonej masy stopniowo wbijać jajka, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
2. Morele przepołowić, pozbawić pestek. Na posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta wałeczek. Pokroić go w kawałki, a te rozgnieść na placuszek. Na środku każdego placuszka ułożyć dwie połówki moreli, placek zwinąć w kulę. Knedle wrzucać na osolony wrzątek, gotować około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiać je łyżką cedzakową. Polać je sklarowanym masłem, posypać pokruszonym białym serem lub cukrem pudrem.
Składniki na 8 porcji: 42 g drożdży, 100 g miałkiego cukru, 350 g mąki krupczatki, 350 g mąki pszennej, ok. 250 ml mleka, sól, 350 g ziemniaków ugotowanych w łupinach, 1 jajko, olej do smażenia, powidła, bita śmietana i cynamon do dekoracji
1. Z rozdrobnionych drożdży, łyżeczki cukru, małej ilości mąki i letniego mleka przygotować zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach. Resztę mąki przesiać do miski. Dodać starte ziemniaki, szczyptę soli, resztę cukru, wbić jajka. Dodać zaczyn. Wymięsić ciasto, dolewając pozostałe mleko. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubszy płat i, używając szklanki, powykrawać z niego kółka. Odłożyć je do ponownego wyrośnięcia (na około 15 minut). Na patelni rozgrzać olej, smażyć racuchy (do zrumienienia). Odsączyć je z tłuszczu. Podawać posmarowane powidłami i udekorowane bitą śmietaną. Wierzch posypać cynamonem.
Życie na gorąco 32/2011