Obiad z mrożonki
Mrożone warzywa można wykorzystać do zup, ale też do dań wykwintnych.
Składniki na 4 porcje:800 g mrożonych brokułów, 100 ml oliwy z oliwek, 2 kostki bulionu warzywnego, 250 g gotowych pierożków tortellini z nadzieniem serowym, 150 g sera śmietanowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 250 ml mleka, sól, biały pieprz, 4 gałązki natki pietruszki
1. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić zamrożone różyczki brokułów (nie rozmrażać ich). Lekko je podsmażyć, mieszając. Dolać 700 ml wody, wrzucić kostki bulionowe. Brokuły gotować około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Połowę różyczek brokuła wyjąć drewnianą łyżką z wywaru i schłodzić. Na patelni rozgrzać resztę oleju, 2 minuty smażyć pierożki tortellini - z obu stron (najlepiej kupić gotowe, wcześniej obgotowane). Zalać je wrzątkiem, gotować minutę. Odcedzić wodę z tłuszczem, pierożki schłodzić.
2. Zupę zmiksować blenderem na gładką masę. Mąkę ziemniaczaną dobrze wymieszać w letnim mleku. Dodać 2 łyżki zupy, wymieszać. Wlać do garnka, mieszając, zagęścić zupę.
3. Do zupy dodać starty ser śmietanowy. Gdy się rozpuści, doprawić zupę solą i pieprzem, wrzucić odłożone różyczki brokuła i tortellini - podgrzać. Zupę posypać posiekaną natką pietruszki. Serwować w ogrzanych miseczkach.
Składniki na 6 porcji: pół opakowania płatów makaronowych lazanie, 2 opakowania mrożonego lub 1 kg świeżego szpinaku, 20 dag żółtego sera, 1 cebula, garść listków bazylii, 4 łyżki mąki, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka mleka, 3 jajka, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sos pomidorowy
1. Liście świeżego szpinaku opłukać pod bieżącą wodą, otrząsnąć z jej nadmiaru, niezbyt drobno posiekać (szpinak mrożony wrzucić na 2 minuty do wrzątku, odcedzić). Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie, oprószyć łyżką mąki, podsmażyć. Dołożyć szpinak, listki bazylii, wlać kilka łyżek mleka, przemieszać, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dusić około 5 minut.
2. Jajka roztrzepać widelcem, wlać do szpinaku na patelni. Smażyć, aż się zetną. W wysmarowanej masłem formie układać warstwami płaty lazanii (najlepiej kupić już obgotowane) i masy szpinakowej. Polać sosem pomidorowym, posypać startym serem. Zapiekać 30-40 minut, aż makaron będzie miękki.
Składniki na 4 porcje: 4 piersi kurczaka (po 150 g każda), 80 g szynki, 100 g sera edamskiego w plastrach, 200 g mrożonych brokułów, 1 nektarynka, 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji
1. Piersi kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, delikatnie rozbić na kotlety - najlepiej przez folię spożywczą (mięso nie będzie pryskać). Lekko oprószyć je solą, pieprzem, przykryć plasterkami szynki i żółtego sera. Mrożone różyczki brokułów przełożyć na sito. Sparzyć je, przelewając wrzącą wodą. Odcedzić. Ułożyć na dwóch kotletach. Nektarynkę obrać ze skórki, podzielić na cząstki, obrać z białych błonek i poukładać na pozostałych kotletach.
2. Nafaszerowane plastry mięsa zwinąć w roladki, oprószyć przyprawą do kurczaka, przewiązać nicią kuchenną. W rondelku rozgrzać olej, ostrożnie ułożyć roladki, smażyć je 8-10 minut z obu stron. Następnie rondel przykryć i dusić jeszcze 10-15 minut. 3Kiedy roladki będą już miękkie, ostrożnie wyjąć je i pokroić w plastry, a następnie ponakłuwać na długie drewniane szpikulce (takie same jak do szaszłyków). Roladki udekorować świeżymi ziołami. Podawać z gorącą bagietką lub w towarzystwie białego ryżu.
Życie na gorąco 2/2012