Reklama

Ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy wypijany codziennie w proporcjach: 2 łyżeczki octu wymieszane z 2 łyżeczkami miodu i 1/2 szklanki przegotowanej wody, uzupełnia potas w organizmie, hamuje rozwój infekcji i poprawia trawienie. Nie jest jednak wskazany dla osób z chorobą wrzodową.

Składniki

  • 80 dag jabłek
  • 10 dag cukru
  • 1 l wody
  • 1 dag drożdży
  • piętka chleba razowego


1. Umyte jabłka (całe, ze skórką) pokrój i włóż do słoika. Zalej litrem przegotowanej, letniej wody z cukrem. Dodaj pokruszone drożdże i włóż skórkę razowca. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na 10 dni. Codziennie, dwa lub trzy razy zamieszaj całość drewnianą łyżką.

2. Po upływie 10 dni zawartość słoika przecedź przez gazę. Płyn wlej z powrotem i odstaw w chłodne i ciemne miejsce, tym razem na półtora miesiąca. Po tym czasie przefiltruj powstały ocet i przelej go do butelek. Szczelnie zamknij. Butelki przechowuj w chłodzie. Taki ocet możesz nie tylko używać jako dodatek do potraw, ale także pić.

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy