Ocet jabłkowy
Domowy ocet jabłkowy wypijany codziennie w proporcjach: 2 łyżeczki octu wymieszane z 2 łyżeczkami miodu i 1/2 szklanki przegotowanej wody, uzupełnia potas w organizmie, hamuje rozwój infekcji i poprawia trawienie. Nie jest jednak wskazany dla osób z chorobą wrzodową.
1. Umyte jabłka (całe, ze skórką) pokrój i włóż do słoika. Zalej litrem przegotowanej, letniej wody z cukrem. Dodaj pokruszone drożdże i włóż skórkę razowca. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na 10 dni. Codziennie, dwa lub trzy razy zamieszaj całość drewnianą łyżką.
2. Po upływie 10 dni zawartość słoika przecedź przez gazę. Płyn wlej z powrotem i odstaw w chłodne i ciemne miejsce, tym razem na półtora miesiąca. Po tym czasie przefiltruj powstały ocet i przelej go do butelek. Szczelnie zamknij. Butelki przechowuj w chłodzie. Taki ocet możesz nie tylko używać jako dodatek do potraw, ale także pić.