Od zup i sosów, przez risotto po zapiekanki z grzybami - kulinarna wyobraźnia Ewy Wachowicz nie ma granic
Sezon na grzyby rozpoczął się na dobre. Uwielbiam je zbierać - to nie tylko relaks w lesie, ale też świetna okazja, żeby potem w kuchni poszaleć. Istnieje dużo rodzajów grzybów, a możliwości przygotowywania potraw z ich udziałem nieskończenie wiele. Od zup, sosów, przez risotto, po zapiekanki – każdy wybierze coś dla siebie. No i ten zapach!
W polskich lasach można znaleźć sporo różnych gatunków grzybów, a każdy ma swój wyjątkowy smak i zastosowanie. Popularne są borowiki, zwane prawdziwkami, które świetnie nadają się do sosów i zup. Podgrzybki i koźlarze też są częstym łupem grzybiarzy, który idealne nadaje się do suszenia czy marynowania. Nie można zapomnieć o maślakach, które łatwo rozpoznać po śliskiej skórce, czy rydzach.
Na początek obowiązkowa pozycja jesienią - zupa grzybowa. Będzie aromatyczna, dodatkowo podkręcona koniakiem. Podczas gotowania alkohol odparuje, a smak pozostanie.
Składniki:
- 1 kg prawdziwków i podgrzybków
- 1 łyżka masła
- 1 kieliszek koniaku
- 1½ l wywaru jarzynowego
- sól
- pieprz
- 200 ml śmietany
- natka pietruszki
- grzanki
Opis przygotowania:
- Grzyby oczyścić szczoteczką i pokroić na kawałki.
- Przełożyć do garnka i przesmażyć na maśle.
- Podlać koniakiem, odparować.
- Następnie zalać ciepłym wywarem.
- Wszystko razem zagotować pod przykryciem.
- Zabielić śmietaną, zahartowaną odrobiną gorącej zupy.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na talerzu udekorować natką pietruszki.
- Podawać z grzankami (całe kromki).
Po wycieczce do lasu i udanych zbiorach, prawie zawsze przynajmniej część grzybów przeznaczam na zrobienie sosu. Uwielbiam go! Sos można traktować jako uzupełnienie wielu dań. Da się go łączyć z makaronem, polewać nim placki ziemniaczane albo zajadać się solo z chlebem.
Składniki:
- ½ kg leśnych grzybów
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 szalotki
- sól
- pieprz
- ½ szklanki śmietanki 30-36%
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
- Grzyby oczyścić i pokroić.
- Szalotki obrać i posiekać w piórka.
- Zeszklić na maśle.
- Dodać grzyby, posolić i usmażyć.
- Zalać śmietanką.
- Wymieszać i poddusić.
- Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Odparować.
- Dorzucić posiekaną natkę pietruszki.
Jeśli nie jest wystarczająco wilgotno i trudno o podgrzybki, kozaki czy prawdziwki, to kurki z reguły są dostępne. Poniżej przepis na zapiekankę makaronową z kurkami właśnie.
Składniki:
- 300 g makaronu penne
- 250 g kurek
- 150 g sera cheddar
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 ml wina białego wytrawnego
- sól
- pieprz
- masło klarowane do smażenia
- gałązki tymianku
Opis przygotowania:
- Na patelni rozgrzać masło.
- Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę.
- Gdy się zezłoci, dorzucić pokrojony w plasterki czosnek i już tylko chwilę podsmażać.
- Dodać pokrojone grzyby, wymieszać i lekko podsmażyć.
- Podlać winem.
- Gdy alkohol odparuje, przyprawić solą i pieprzem.
- Wlać śmietankę.
- Wymieszać i zredukować.
- Makaron ugotować al dente.
- Odcedzić i przełożyć na patelnię z sosem.
- Wymieszać i przyprawić gałązkami tymianku.
- Przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia lub pozostawić na patelni jeśli mamy taką z odpinaną rączką.
- Na wierzch zetrzeć ser cheddar.
- Naczynie z makaronem i kurkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekać aż ser się przypiecze.
- Przed podaniem udekorować gałązkami rozmarynu.
Składniki:
- 2 szklanki ryżu do risotto
- 200 g prawdziwków
- 1 cebula
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina
- 1 l bulionu warzywnego
- 100 g parmezanu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 gałązki tymianku
- sól
- pieprz
- oliwa i masło do smażenia
Opis przygotowania:
- Na dużą głęboką patelnię (może być też garnek o grubym dnie) wlać dwie łyżki oliwy i daćłyżkę masła.
- Wsypać drobno posiekaną cebulę i przez chwilę dusić na małym ogniu.
- Dodać drobno posiekany czosnek i dusić dalej - tak, by zawartość patelni się nie przyrumieniła.
- Gdy cebula zmięknie, podkręcić ogień i wsypać ryż.
- Na dość dużym ogniu podsmażać ziarenka do momentu, aż staną się szkliste.
- Wlać wino, wymieszać.
- Zmniejszyć ogień - mieszając od czasu do czasu.
- Gdy ryż wchłonie wino, dolać pół szklanki wywaru jarzynowego (koniecznie musi być gorący, by nie zgasić gotowania).
- Wymieszać.
- Gdy płyn się wchłonie, dolać kolejną porcję i robić tak do momentu, aż ryż będzie miękki (ok. 15 minut). W tym czasie na osobnej patelni podsmażyć na łyżce masła pokrojone prawdziwki (dość duże kawałki).
- Doprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem (same listki).
- Gdy ryż się ugotuje (powinien być al dente) zdjąć patelnię z ognia, dodać usmażone grzyby, łyżkę masła i starty parmezan.
- Wymieszać i przykryć, zostawić pod przykryciem na ok. 2 minuty.
- Dodać pokrojoną natkę pietruszki.
- Podawać na głębokim talerzu, udekorować płatkami parmezanu i natką pietruszki.
Na sam koniec przepis na roladki z cukinii z sosem grzybowym. Ja miałam pod ręką kurki, ale równie dobrze sprawdzą się inne grzyby leśne lub pieczarki.
Składniki:
- 2 cukinie
- 400 g mięsa mielonego
- ½ szklanki kaszy jęczmiennej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sos grzybowy:
- 500 g kurek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 400 g śmietany 30%
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
- Kaszę podsmażyć w garnku na odrobinie masła, zalać wodą (dwa palce nad kaszą).
- Ugotować do miękkości na małym ogniu i zostawić do wystudzenia.
- Mięso mielone dokładnie wymieszać z pokrojoną drobno cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki i kaszą.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Cukinie pokroić wzdłuż w długie cienkie plastry (można to zrobić maszynką do krojenia wędlin, jeśli tylko taką mamy w domu).
- Na skraju każdego plastra położyć nieco farszu, zwinąć w ruloniki.
- By się trzymały, spiąć wykałaczką.
- Ułożyć na sicie do gotowania na parze i wstawić nad gorącą kąpiel wodną.
- Gotować na parze przez 30-40 minut.
- Cebulę i grzyby podsmażyć na patelni na maśle i zalać śmietaną.
- Odparować.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Tuż przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki.
Grzybobranie to nie tylko świetny sposób na spędzenie czasu w naturze, ale też możliwość wzbogacenia kuchni o wyjątkowe smaki prosto z lasu. Wystarczy "uzbroić się" w koszyk i odrobinę cierpliwości, a kulinarne inspiracje same się znajdą. Jak sami widzicie powyżej!