Od zup i sosów, przez risotto po zapiekanki z grzybami - kulinarna wyobraźnia Ewy Wachowicz nie ma granic

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowicz materiały prasowe

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa Ewy Wachowicz
Zupa grzybowa Ewy Wachowiczmateriały prasowe
  • 1 kg prawdziwków i podgrzybków
  • 1 łyżka masła
  • 1 kieliszek koniaku
  • 1½ l wywaru jarzynowego
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml śmietany
  • natka pietruszki
  • grzanki
  1. Grzyby oczyścić szczoteczką i pokroić na kawałki. 
  2. Przełożyć do garnka i przesmażyć na maśle.
  3. Podlać koniakiem, odparować. 
  4. Następnie zalać ciepłym wywarem. 
  5. Wszystko razem zagotować pod przykryciem. 
  6. Zabielić śmietaną, zahartowaną odrobiną gorącej zupy. 
  7. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Na talerzu udekorować natką pietruszki. 
  9. Podawać z grzankami (całe kromki).

Sos grzybowy

Sos grzybowy
Sos grzybowy123RF/PICSEL
  • ½ kg leśnych grzybów
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 szalotki
  •  sól
  • pieprz
  • ½ szklanki śmietanki 30-36%
  • natka pietruszki
  1. Grzyby oczyścić i pokroić. 
  2. Szalotki obrać i posiekać w piórka. 
  3. Zeszklić na maśle.
  4. Dodać grzyby, posolić i usmażyć. 
  5. Zalać śmietanką. 
  6. Wymieszać i poddusić. 
  7. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. 
  8. Odparować. 
  9. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki.

Zapiekanka makaronowa z kurkami

Zapiekanka makaronowa z grzybami
Zapiekanka makaronowa z grzybamimateriały prasowe
  • 300 g makaronu penne
  • 250 g kurek
  • 150 g sera cheddar
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  •  sól
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia
  • gałązki tymianku
  1. Na patelni rozgrzać masło. 
  2. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. 
  3. Gdy się zezłoci, dorzucić pokrojony w plasterki czosnek i już tylko chwilę podsmażać. 
  4. Dodać pokrojone grzyby, wymieszać i lekko podsmażyć. 
  5. Podlać winem. 
  6. Gdy alkohol odparuje, przyprawić solą i pieprzem. 
  7. Wlać śmietankę. 
  8. Wymieszać i zredukować.
  9. Makaron ugotować al dente. 
  10. Odcedzić i przełożyć na patelnię z sosem. 
  11. Wymieszać i przyprawić gałązkami tymianku.
  12. Przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia lub pozostawić na patelni jeśli mamy taką z odpinaną rączką. 
  13. Na wierzch zetrzeć ser cheddar.
  14. Naczynie z makaronem i kurkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekać aż ser się przypiecze.
  15. Przed podaniem udekorować gałązkami rozmarynu. 

Risotto z prawdziwkami

Aromatyczne risotto z grzybami
Aromatyczne risotto z grzybami123RF/PICSEL
  • 2 szklanki ryżu do risotto
  • 200 g prawdziwków
  • 1 cebula
  • 2 kieliszki białego wytrawnego wina
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 g parmezanu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 gałązki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa i masło do smażenia
  1. Na dużą głęboką patelnię (może być też garnek o grubym dnie) wlać dwie łyżki oliwy i daćłyżkę masła. 
  2. Wsypać drobno posiekaną cebulę i przez chwilę dusić na małym ogniu. 
  3. Dodać drobno posiekany czosnek i dusić dalej - tak, by zawartość patelni się nie przyrumieniła.
  4. Gdy cebula zmięknie, podkręcić ogień i wsypać ryż. 
  5. Na dość dużym ogniu podsmażać ziarenka do momentu, aż staną się szkliste.
  6. Wlać wino, wymieszać. 
  7. Zmniejszyć ogień - mieszając od czasu do czasu. 
  8. Gdy ryż wchłonie wino, dolać pół szklanki wywaru jarzynowego (koniecznie musi być gorący, by nie zgasić gotowania). 
  9. Wymieszać. 
  10. Gdy płyn się wchłonie, dolać kolejną porcję i robić tak do momentu, aż ryż będzie miękki (ok. 15 minut). W tym czasie na osobnej patelni podsmażyć na łyżce masła pokrojone prawdziwki (dość duże kawałki). 
  11. Doprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem (same listki). 
  12. Gdy ryż się ugotuje (powinien być al dente) zdjąć patelnię z ognia, dodać usmażone grzyby, łyżkę masła i starty parmezan. 
  13. Wymieszać i przykryć, zostawić pod przykryciem na ok. 2 minuty. 
  14. Dodać pokrojoną natkę pietruszki. 
  15. Podawać na głębokim talerzu, udekorować płatkami parmezanu i natką pietruszki.

Roladki z cukinii z sosem grzybowym

Roladki z cukinii
Roladki z cukiniimateriały prasowe
  • 2 cukinie
  • 400 g mięsa mielonego
  •  ½ szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 500 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 400 g śmietany 30%
  • natka pietruszki
  1. Kaszę podsmażyć w garnku na odrobinie masła, zalać wodą (dwa palce nad kaszą).
  2. Ugotować do miękkości na małym ogniu i zostawić do wystudzenia.
  3. Mięso mielone dokładnie wymieszać z pokrojoną drobno cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki i kaszą. 
  4. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Cukinie pokroić wzdłuż w długie cienkie plastry (można to zrobić maszynką do krojenia wędlin, jeśli tylko taką mamy w domu).
  6. Na skraju każdego plastra położyć nieco farszu, zwinąć w ruloniki. 
  7. By się trzymały, spiąć wykałaczką. 
  8. Ułożyć na sicie do gotowania na parze i wstawić nad gorącą kąpiel wodną.
  9. Gotować na parze przez 30-40 minut.
  10. Cebulę i grzyby podsmażyć na patelni na maśle i zalać śmietaną. 
  11. Odparować. 
  12. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  13. Tuż przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki.
„Ewa gotuje”: Curry z kurczakiemPolsatPolsat