Reklama

Odrywane bułeczki drożdżowe

Są łatwe w przygotowaniu i tak kusząco pyszne, że znikają z blachy, zanim zdążą wystygnąć.

Składniki

  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 650 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 150 g cukru, sól
  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania
  • ok. 300 g marmolady truskawkowej lub innej

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozkrusz w miseczce. Dodaj po łyżce mąki i cukru oraz 1/3 szklanki letniego mleka. Wymieszaj. Przykryj. Odstaw w cieple na 15 minut. 

2. Masło rozpuść w rondelku i wystudź. Do dużej miski wsyp resztę mąki i cukru. Dodaj szczyptę soli, 2 jajka, pozostałe letnie mleko i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiaj, dodając masło, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut - aż podwoi objętość. 

3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrób. Odrywaj po kawałku, formując placuszki. Na środku każdego nałóż łyżeczką marmoladę. Zlep brzegi, formując bułeczkę. Bułeczki ułóż na wyłożonej pergaminem blasze - w niewielkich odstępach. Przykryj ściereczką i odłóż na 30 minut do wyrośnięcia. Potem posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 25 minut w 180°C. 

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy