Odrywane bułeczki drożdżowe
Są łatwe w przygotowaniu i tak kusząco pyszne, że znikają z blachy, zanim zdążą wystygnąć.
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozkrusz w miseczce. Dodaj po łyżce mąki i cukru oraz 1/3 szklanki letniego mleka. Wymieszaj. Przykryj. Odstaw w cieple na 15 minut.
2. Masło rozpuść w rondelku i wystudź. Do dużej miski wsyp resztę mąki i cukru. Dodaj szczyptę soli, 2 jajka, pozostałe letnie mleko i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiaj, dodając masło, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut - aż podwoi objętość.
3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrób. Odrywaj po kawałku, formując placuszki. Na środku każdego nałóż łyżeczką marmoladę. Zlep brzegi, formując bułeczkę. Bułeczki ułóż na wyłożonej pergaminem blasze - w niewielkich odstępach. Przykryj ściereczką i odłóż na 30 minut do wyrośnięcia. Potem posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 25 minut w 180°C.
Zobacz także: