Odświętny obiad
Tak pięknie udekorowane potrawy obiecują istne rozkosze podniebienia.
Składniki na 20 porcji: 5 kg surowej szynki z kością, 10 łyżek soli, 1 łyżka saletry, 2 łyżki cukru, 2-3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, goździki, czosnek, różne zioła, 10 pomarańczy, 3/4 szklanki musztardy, 3/4 szklanki miodu, 4 łyżki brandy, mielona gałka muszkatołowa
1. Zagotować 2 l wody z goździkami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Dodać sól, saletrę i cukier. Zalewę przestudzić. Szynkę natrzeć czosnkiem i ziołami. Włożyć do naczynia, pokryć zalewą i wstawić do lodówki na 4-6 dni. Co drugi dzień mięso odwracać.
2. Wycisnąć sok z 5 pomarańczy. Pozostałe pomarańcze sparzyć, pokroić w plasterki. Zapeklowaną szynkę umyć i osuszyć. Włożyć do brytfanny. Polać 5 łyżkami soku pomarańczowego. Wstawić na 4 godziny do piekarnika nagrzanego do 180°C. Co około pół godziny skrapiać sokiem pomarańczowym.
3. Upieczoną szynkę lekko przestudzić. Wymieszać musztardę z płynnym miodem. Posmarować nią wierzch szynki. Przykryć plastrami pomarańczy, polać sokiem pomarańczowym i piec jeszcze 15 minut. Szynkę wyjąć, a do sosu z pieczenia wlać brandy i zagotować. Przyprawić gałką muszkatołową, przelać do sosjerki. Szynkę podawać z sosem.
Składniki na 12 porcji: 80 dag mięsa mielonego, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 jajko surowe, sól, pieprz, mielona papryka, 3 łyżki smalcu, 1 łyżka prażonej cebulki, 1 kostka bulionowa, 2 ząbki czosnku, majeranek, 3 łyżki bułki tartej, papryka konserwowa, marynowane grzybki
1. Mięso mielone wymieszać z surowym jajkiem, bułką tartą, prażoną cebulką i 3 łyżkami wody. Doprawić pieprzem i majerankiem. Smalec stopić. Natłuszczoną formę keksową napełnić połową masy mięsnej. Na wierzchu ułożyć jajka ugotowane na twardo. Przykryć resztą masy mięsnej i polać 1 łyżką stopionego smalcu. Wstawić na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. W trakcie pieczenia polewać smalcem.
2. Kostkę rosołową rozrobić w 3 łyżkach gorącej wody. Polać nią pieczeń i wstawić jeszcze na 5-10 minut do piekarnika. Pieczeń ostudzić. Ostrożnie wyjąć z formy. Przed podaniem udekorować marynowanymi grzybkami i papryką.
Życie na gorąco 16/2011