Ogórki Kozackie, czyli w zalewie musztardowo-octowej
Ogórki są niskokaloryczne (proces fermentacji zamienia węglowodany w kwas mlekowy), mają mnóstwo drogocennych wartości odżywczych i wspierają układ odpornościowy. Ich kwaśny smak pomaga uporać się z apetytem na… słodycze. Picie zaś wody po ogórkach przed jedzeniem zapobiega zgadze, wspomaga odchudzanie oraz oczyszcza organizm z toksyn.
Składniki
- 1 kg ogórków
- kilka plasterków marchewki
- 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy
- po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
- po 1 listku laurowym do słoika
- koper
na zalewę
- 3/4 szklanki cukru
- 1 litr wody
- 2 łyżki soli niejodowanej
- 1 szkl. octu 10 proc.
- 6 łyżek musztardy (sarepska, chrzanowa)
Sposób przygotowania:
1. Umyte ogórki układaj ciasno w słoikach, przekładając je przyprawami.
2. Zalewę zagotuj. Ostudzoną solanką zalej ogórki i zakręć mocno słoiki.
3. Pasteryzuj w piekarniku, w temperaturze 120 st. C przez ok. 20 minut. Rada: woda do kiszenia ogórków powinna być ostudzona, gdyż wrzątek niszczy witaminy i cenne bakterie fermentacji mlekowej. Poza tym może prowadzić do rozwoju pleśni
Zobacz także: