Ogórki Kozackie, czyli w zalewie musztardowo-octowej
Ogórki są niskokaloryczne (proces fermentacji zamienia węglowodany w kwas mlekowy), mają mnóstwo drogocennych wartości odżywczych i wspierają układ odpornościowy. Ich kwaśny smak pomaga uporać się z apetytem na… słodycze. Picie zaś wody po ogórkach przed jedzeniem zapobiega zgadze, wspomaga odchudzanie oraz oczyszcza organizm z toksyn.
Sposób przygotowania:
1. Umyte ogórki układaj ciasno w słoikach, przekładając je przyprawami.
2. Zalewę zagotuj. Ostudzoną solanką zalej ogórki i zakręć mocno słoiki.
3. Pasteryzuj w piekarniku, w temperaturze 120 st. C przez ok. 20 minut. Rada: woda do kiszenia ogórków powinna być ostudzona, gdyż wrzątek niszczy witaminy i cenne bakterie fermentacji mlekowej. Poza tym może prowadzić do rozwoju pleśni
Zobacz także: