Omlet dyniowy

Idealny pomysł na pożywne śniadanie lub pożywną przekąskę w ciągu dnia.

Zamiast mąki owsianej można użyć jasnej mąki orkiszowej,  mąki kukurydzianej lub ryżowej
Zamiast mąki owsianej można użyć jasnej mąki orkiszowej, mąki kukurydzianej lub ryżowejmateriały prasowe

Składniki

  • 2 jajka
  • 80 g ugotowanej lub upieczonej dyni
  • 30 g mąki owsianej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 g oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Całe jajka zmiksować na najwyższych obrotach na puszystą masę. Dodać dynię i ponownie zmiksować. Dodać mąkę, proszek i cynamon, zmiksować. Omlet smażymy na oleju kokosowym, na małym ogniu, pod przykryciem, z dwóch stron.

Przepis pochodzi z książki "Fit przepisy od baletnicy" autorstwa Svetlany Ovsyankiny, tancerki Teatru Wielkiego w Warszawie.

"Fit przepisy od baletnicy", wyd. Pascal
"Fit przepisy od baletnicy", wyd. Pascalmateriały prasowe

Zobacz także:

Omlet z pomidorami i bazyliąStyl.pl
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?