Omlet na piwie
Wyjątkowo puszysty i sycący omlet z kurkami podsycany kilkoma łyżkami piwa.
Sposób przygotowania:
1. Kurki oczyszczamy i dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim kurki, aż puszczą sok. Następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i dusimy ok. 10 minut.
2. Jajka wbijamy do miski, wlewamy piwo i roztrzepujemy widelcem. Wsypujemy mąkę, dodajemy starty ser, doprawiamy i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy resztę masła. Wlewamy masę jajeczną i smażymy na dużym ogniu ok. 3 minuty. Gdy omlet się zetnie od spodu, unosimy brzegi łopatką, tak aby rzadka część masy spłynęła pod spód i też się ścięła. Na lekko ściętej powierzchni omletu rozkładamy kurki, smażymy jeszcze chwilę i delikatnie zsuwamy omlet z patelni na talerz. Oprószamy ziołami.
Zobacz także: