Omlet z jabłkiem i sosem chałwowym
Słodki omlet z dodatkiem jabłka i cynamonu to zdecydowanie obowiązkowy punkt w jesiennym menu. Możecie usmażyć go na patelni lub upiec w piekarniku. Jeśli nie macie wprawy w odwracaniu omletu, zróbcie po prostu miniplacuszki. Będzie równie smacznie.
Sposób przygotowania:
Jajka roztrzepujemy dokładnie ze śmietaną. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon. Mieszamy. Z jabłka wycinamy gniazdo nasienne i wyrzucamy. Owoc ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do miski z ciastem. Ponownie mieszamy.
Na patelnię wylewamy olej i rozprowadzamy po dnie przy pomocy silikonowego pędzelka. Patelnię nagrzewamy, wylewamy ciasto. Smażymy na najmniejszym ogniu pod przykryciem. Kiedy spód omletu zrumieni się, odwracamy go ostrożnie na drugą stronę przy pomocy szerokiej łopatki i smażymy jeszcze przez kilka minut pod przykryciem. Omlet delikatnie zsuwamy na duży talerz. Po ostudzeniu dzielimy na kawałki i przekładamy do pojemnika.
Omlet można też upiec w piekarniku lub usmażyć miniplacuszki. Wybierzcie opcję, która będzie dla Was najwygodniejsza. Jemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu.
Przechowywanie:
W zamkniętym szczelnie pojemniku w lodówce przez 2-3 dni.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę więcej wody. Pamiętajcie, że sos dodatkowo zgęstnieje po pobycie w lodówce.
Przechowywanie:
W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.
Przepis pochodzi z książki Malwiny Bareło "Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy". Znak Horyzont. Premiera: październik 2020 r.