Omlet z jagodami
Tanie, szybkie i pyszne danie.

Składniki
- 40 dag miąższu z dyni
- 4 jajka
- szklanka mąki
- 2 torebki cukru waniliowego
- łyżeczka cynamonu
- szklanka śmietany
- łyżeczka tartej skórki z cytryny
- 25 dag tłustego twarogu
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 20 dag dżemu jagodowego
- 20 dag świeżych jagód
- pół szklanki śmietany kremówki
Twaróg wymieszaj z cukrem waniliowym i posiekanymi migdałami. Pod koniec lekko wmieszaj ubitą śmietanę.
Miąższ z dyni zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ubij jajka ze śmietaną i dodaj do dyni. Mąkę wymieszaj z cukrem wanilinowym, cynamonem i skórką z cytryny. Obie masy dokładnie połącz.
Ciasto wlej na rozgrzaną patelnię i chwilę podsmaż. Wyłóż masę twarogową i całość posyp jagodami.
Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 180°C przez 10 minut.