Omlet z rybą
Pomysł na nietypowe śniadanie? Wypróbuj ten przepis na rybny omlet!

Składniki
- 1 puszka ryb w oleju (sardynki, makrele, śledzie, szprotki),
- 60 dag ziemniaków
- 2 cebule
- 10 dag boczku wędzonego
- 5 jajek
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 pęczek szczypiorku
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki umyć, gotować 20 minut w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić, przelać zimną wodą, obrać ze skórki. Pokroić w plastry.
2. Ryby osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, podzielić na kawałki.
3. Boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć na suchej patelni, dodać posiekaną cebulę i plastry ziemniaków. Zrumienić, trzymać w cieple.
4. Jajka roztrzepać z mlekiem i musztardą, doprawić solą i pieprzem, dodać połowę posiekanego szczypiorku. Na drugiej patelni rozgrzać masło, wlać masę jajeczną, smażyć 2 minuty.
5. Na wierzch omletu wyłożyć ziemniaki z boczkiem i ryby. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Danie jest gotowe, gdy jajko się zetnie. Posypać resztą posiekanego szczypiorku.
Zobacz także: