Reklama

Reklama

Omlet ze szpinakiem

Składniki

  • 75 dag świeżego szpinaku,
  • pojemniczek śmietany 18 proc. (1/4 l),
  • ząbek czosnku,
  • 6 jajek,
  • 1/2 szklanki wody,
  • łyżka masła,
  • 4 plasterki wędzonego łososia lub boczku,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa,
  • gałązki świeżego koperku

Przygotowanie:

Szpinak dokładnie przebierz, opłucz pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj litr wody. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć liście szpinaku. W trakcie gotowania liście kilkakrotnie odwróć, a gdy ściemnieją, przełóż na sito i opłucz zimną wodą. Odciśnij w ściereczce i drobno posiekaj.

Do rondelka wlej śmietanę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Zagotuj na małym ogniu, mieszając. Posól, dodaj gałkę muszkatołową, posiekany szpinak i ewentualnie dosól. Znów zagotuj i odstaw do ostygnięcia.

Reklama

Jajka dokładnie umyj w gorącej wodzie. Wbij do miski, dodaj wodę, odrobinę soli i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej połowę masła, a następnie wylej połowę masy jajecznej. Poruszaj patelnią, aby masa równomiernie się rozlała. Gdy brzegi omletu się zetną, unieś je lekko łopatką, by masa z wierzchu spływała na spód. Możesz też przewrócić po prostu omlet na drugą stronę - powinien z każdej strony usmażyć się na złoty kolor.

Omlet zsuń na talerz, rozłóż na nim połowę masy szpinakowej i złóż na pół. Udekoruj plasterkami łososia. Jeśli zamiast łososia chcesz dodać wędzony boczek, podsmaż go odrobinę wcześniej. Omlet udekoruj gałązkami koperku i od razu podawaj.

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy