Omlet ze szpinakiem i fetą
Szukasz urozmaicenia śniadaniowego? A może przepisu na ciepłą kolację? Omlet ze szpinakiem i fetą sprawdzi się idealnie.
Składniki
- 5 jajek
- 50 dag mrożonego szpinaku w liściach
- 1 cebula
- 15 dag pomidorków cherry
- 10 dag sera feta
- 4 łyżki masła
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz, płatki chili
Sposób przygotowania:
1. Szpinak rozmrozić. Cebulę obrać, posiekać w niewielką kostkę, zeszklić na łyżce masła. Dodać szpinak, dusić 3 minuty. Podlać bulionem, zagotować, dusić na małym ogniu 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
2. Pomidorki umyć, przepołowić, przysmażyć na łyżce masła na osobnej patelni.
3. Jajka ubić w misce, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, wylać połowę masy jajecznej, usmażyć omlet. W ten sam sposób usmażyć drugi omlet. Na gorące nakładać szpinak, pomidory, pokruszoną fetę.
Zobacz także: