Omlet ze szpinakiem i majerankiem
Trudność może sprawić przewracanie omletu. Po usmażeniu z jednej strony trzeba go zsunąć na talerz, nakryć patelnią i szybko odwrócić.
1. Rozmrożony szpinak dobrze odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Wszystko razem wymieszać.
2. Naszykować 4 miseczki. Do każdej wbić po 2 jajka i wlać po odrobinie mleka. Ubić widelcem, doprawić solą i pieprzem.
3. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oleju, przez jedną minutę smażyć na niej szpinak, wlać masę jajeczną z jednej miseczki, posypać 1/4 rozkruszonego sera feta, usmażyć, delikatnie przewrócić na drugą stronę, dosmażyć, zsunąć z patelni. Tak samo usmażyć pozostałe omlety. Gotowe trzymać w gorącym piekarniku. Podawać posypane posiekanym majerankiem.