Orientalna zupa z awokado
1. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Umyte pory kroimy w niezbyt grube pierścienie, a pomidory w niedużą kostkę. Papryczki jalapeno przekrawamy na pół, usuwamy pestki i drobno siekamy.
2. Filety krótko płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.
3. W garnku rozgrzewamy oliwę. Przekładamy cebulę i czosnek, krótko podsmażamy. Dodajemy papryczkę i smażymy jeszcze pół minuty. Zalewamy bulionem, wrzucamy mięso, pokrojonego pora, doprawiamy pieprzem, solą, kminkiem i gotujemy na małym ogniu 12-15 minut.
4. Ugotowane mięso wyjmujemy z bulionu, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do zupy. Dodajemy pokrojone pomidory, sok z limonki i gotujemy jeszcze 3-5 minut.
5. Kolendrę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i przy pomocy łyżki wyciągamy miąższ, który kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do zupy, ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą. Zupę porcjujemy do misek, posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy.