Orientalny tuńczyk w sezamie
Szukasz oryginalnego przepisu na obiad? Wypróbuj naszą orientalną propozycję!
Składniki
- 600 g świeżego tuńczyka
- 1 łyżki sezamu białego
- 1 łyżki sezamu czarnego
na marynatę
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 1 posiekany pęczek kolendry
- 1 mała łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej
- sok z jednej limonki
dodatkowe
- 100 ml sosu kabayaki
- 4 łyżeczki marynowanego białego imbiru
- świeże zioła do dekoracji
- 4 łyżki glonów wakame
- 4 łyżki marynowanego ananasa
- 4 łyżeczki chrzanu wasabi
Sposób przygotowania:
1. Tuńczyka marynowanego przez ok. 12 godzin pokrój na cztery steki, obtocz boki w wymieszanych ziarnach sezamu, opiecz na rozgrzanej patelni i włóż do piekarnika na 5 minut (temp. 180 C).
2. Tak przygotowanego tuńczyka podawaj z marynowanym imbirem, chrzanem wasabi, wakame, ananasem, ziołami i skrop sosem kabayaki.
Zobacz także: