Orzechowa tarta z sosem kiwi
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło i cukier, posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtko oraz 1-2 łyżki lodowatej wody. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim spód i brzegi wyłożonej pergaminem formy. Cisto ponakłuwaj widelcem (ew. przykryj pergaminem i obciąż ziarenkami fasoli). Piecz około 15 min w temp. 210 st. Masło stop.
W miseczce wymieszaj orzechy z miodem, cukrem i jajkami. Dodaj stopione masło. Masę wylej na podpieczone ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 45 minut.
Kiwi obierz. Owoce potnij na cząstki. Przełóż do malaksera. Dosyp cukier waniliowy. Miksuj kilka sekund na najwyższych obrotach, aż powstanie sos z kawałkami owoców. Podawaj go jako dodatek do ciasta.