Orzechowe z masą budyniową
Ciasto może być zaskoczeniem dla łasuchów. Ten przepis w jeden z łódzkiej cukierni sprawdza się w stu procentach.
Przygotowanie
Przesianą mąkę wymieszaj z 60 g cukru. Dodaj margarynę oraz 1 jajko. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Włóż do lodówki na ok. 30 min.
Do śmietany dodaj 120 g cukru, 2 jajka i 1 żółtko, zmiksuj. Proszek budyniowy zmiksuj ze śmietanką. Połącz z masą śmietanową. Jabłka obierz, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny. Do pozostałego cukru dodaj 80 g zmielonych orzechów, migdały i białko, wymieszaj. Gotową masą wypełnij wydrążone jabłka.
Formę (o wym. 34x27 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż ciasto. Posyp pozostałymi zmielonymi orzechami. Ułóż jabłka, zalej masą śmietanową i posyp posiekanymi orzechami. Piecz 45-55 min w temp. 180°C. Na ok. 10 min przed końcem pieczenia na wierzchu rozłóż żurawinę.
Zobacz także: