Reklama

Orzechowe z masą budyniową

Ciasto może być zaskoczeniem dla łasuchów. Ten przepis w jeden z łódzkiej cukierni sprawdza się w stu procentach.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnej margaryny
  • 230 g cukru
  • 4 jajka
  • 500 g kwaśnej śmietany 18 proc.
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 100 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 6 małych jabłek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g posiekanych migdałów
  • 40 g orzechów laskowych
  • 150 g żurawiny (ze słoiczka)

Przygotowanie

Przesianą mąkę wymieszaj z 60 g cukru. Dodaj margarynę oraz 1 jajko. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Włóż do lodówki na ok. 30 min. 

Do śmietany dodaj 120 g cukru, 2 jajka i 1 żółtko, zmiksuj. Proszek budyniowy zmiksuj ze śmietanką. Połącz z masą śmietanową. Jabłka obierz, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny. Do pozostałego cukru dodaj 80 g zmielonych orzechów, migdały i białko, wymieszaj. Gotową masą wypełnij wydrążone jabłka. 

Formę (o wym. 34x27 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż ciasto. Posyp pozostałymi zmielonymi orzechami. Ułóż jabłka, zalej masą śmietanową i posyp posiekanymi orzechami. Piecz 45-55 min w temp. 180°C. Na ok. 10 min przed końcem pieczenia na wierzchu rozłóż żurawinę. 

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: Styl.pl | ciasto
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy