Orzechowy pudding
Skład na 4 porcje: 750 ml mleka, 125 g cukru, 80 g kaszy manny, 75 g orzechów włoskich bez łupinek lub ziemnych, 3 łyżki soku z cytryny, 2 jabłka, 200 g bitej śmietany, szczypta soli, listki świeżej mięty do dekoracji.
Mleko gotujemy z 40 g cukru. Wsypujemy kaszę mannę ze szczyptą soli i, cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na kilka minut, żeby masa zgęstniała.
Orzechy prażymy bez tłuszczu na patelni. Następnie posypujemy 80 g cukru i dalej prażymy, aby cukier się skarmelizował i dobrze okleił orzechy. Pozostawiamy je na folii aluminiowej do ostygnięcia i wyschnięcia.
Jabłka kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Połowę bitej śmietany dodajemy do kaszy manny i miksujemy. W szklankach układamy na przemian warstwę masy z kaszą, jabłka i orzechy.
6/2016 Rewia