Reklama

Orzechowy raj

Nieświadomi tego, jakim kiedyś były luksusem, dziś cieszymy się ich smakiem do woli. Orzechy posiadają wiele składników odżywczych i co najważniejsze smakują niesamowicie.

Te orzechy warto jeść

Orzeszki ziemne są bogate w magnez. Zwierają 40-55 proc. tłuszczów i ok. 25 proc. łatwo przyswajalnego białka. W kuchni przyrządza się z nich pasty oraz dodaje do sałatek, deserów i mięs.

Orzechy laskowe mają najwięcej witaminy E, która uważana jest za źródło młodości. Nadają się zarówno do sałatek, białych mięs, jak i wypieków lub deserów.

Orzechy włoskie mają dużo kwasu linolenowego, cennego dla komórek nerwowych. W kuchni stosuje się je głównie do deserów, a także surówek, sałatek i sosów. Delikatny smak nadaje mięsom panierka z posiekanych orzechów.

Pikantna kula serowa

Składniki: 10 dag sera pleśniowego (gorgonzola lub rokpol), 30 dag fety, 4 łyżki sherry, 1/2 szklanki śmietanki kremówki (30%), torebka śmietanki - fix, orzechy, krakersy, ciemne i jasne winogrona, papryka słodka, papryka ostra, ser pleśniowy do dekoracji, kilka gałązek kopru.

Przygotowanie: Ser pleśniowy przetrzyj przez sito. Dodaj 10 dag fety. Całość utrzyj na jednolitą masę. Następnie dolej 2 łyżki sherry i dokładnie wymieszaj. Resztę fety utrzyj z pozostałą sherry, łyżeczką słodkiej papryki i szczyptą ostrej. Śmietankę ubij ze śmietanką - fix i po połowie dodaj do obu mas. Wymieszaj.

Reklama

Stożkowatą miskę nasmaruj olejem. Napełnij ją masą paprykową, a na niej ułóż masę z sera pleśniowego. Wyrównaj powierzchnię. Miskę wstaw przynajmniej na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ostrożnie wybij kulę na talerz. Obłóż ją krakersami, orzechami i winogronami. Wierzch udekoruj kawałkami sera pleśniowego i listkami kopru. Danie podawaj na przekąskę. Jako dodatek serwuj białe wytrawne wino.

Pierogi z orzechami

Składniki: 1,5 szklanki mąki, łyżka stopionego masła, jajko, sól, słodka śmietanka, cukier puder, mielone orzechy, szklanka wody. Farsz: 40 dag suszonych śliwek, pół szklanki białego wytrawnego wina, 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych, cynamon, mielone goździki, łyżka miodu.

Przygotowanie: Śliwki namocz w winie przez 3 godziny. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie i wbij do niego jajko. Następnie wlej stopione masło. Stopniowo dolewając wodę, zagnieć ciasto. ll Orzechy utrzyj z miodem, goździkami i cynamonem. Osącz śliwki, ponadziewaj farszem orzechowym.

Ciasto rozwałkuj. Wytnij niewielkie kółka. Na każdym ułóż faszerowaną śliwkę. Uformuj pierogi. Partiami wrzuć na posolony wrzątek. Gdy wypłyną, przełóż je na półmisek. Polej stopionym masłem. Posyp orzechami

Sandacz w orzechach

Składniki: 4 filety z sandacza, 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich, 1/4 szklanki mąki pszennej, jajko, roztrzepane, 2 łyżki masła, olej roślinny.

Przygotowanie: Filety umyj i osusz na papierowym ręczniku. Oprósz solą, obtocz w jajku i mieszance posiekanych orzechów włoskich i mąki. Rozgrzej patelnię z łyżką masła i kilkoma łyżkami oleju roślinnego. Rybę smaż przez 5 minut z każdej strony na złoty kolor.

Sałatka na ostro

Składniki: łyżeczka musztardy, 1 żółtko, olej, jogurt, pieprz, seler, jabłko, winogrona, orzechy włoskie, sok z cytryny, 4 liście sałaty.

Przygotowanie: Żółtko wymieszaj z musztardą, wlej kilka kropel oleju. Całość połącz z jogurtem. Dopraw solą i pieprzem. Seler i jabłko pokrój w cienkie paski i skrop sokiem z cytryny. Winogrona przekrój na pół, a orzechy grubo posiekaj. Wszystkie składniki razem wymieszaj. Nałóż do pucharków i zalej sosem. Udekoruj sałatą.

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: orzechy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy