Reklama

Orzechowe frykasy

Warto jeść orzechy. Poprawią pamięć i urozmaicą smak ciast oraz deserów.

Tarta jabłkowo-orzechowa

Składniki na 12 porcji:

Na ciasto: 25 dag musli, 10 dag mielonych orzechów laskowych, 5 dag mąki pszennej, 20 dag zimnego masła, 10 dag cukru pudru, 3 żółtka, sól, tłuszcz i bułka tarta do formy, groch

Na nadzienie i dekorację: 1 kg kwaśnych jabłek, sok z cytryny, 10 dag rodzynek, 5 dag masła, 20 dag brązowego cukru, kieliszek rumu, mielony cynamon, polewa czekoladowa, orzechy laskowe, listki mięty i plasterki jabłka do dekoracji

Przygotowanie:

1. Musli rozgnieć wałkiem i wraz ze zmielonymi orzechami dodaj je do przesianej mąki, wszystko wymieszaj. Dołóż masło i posiekaj je. Kolejno dodawaj cukier, żółtka oraz szczyptę soli i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.

Reklama

2. Formę na tartę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Ciasto rozwałkuj, wylep nim spód i boki. Nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, obciąż grochem. Piecz w temperaturze 180° C ok. 10 min. Po tym czasie usuń papier z grochem i piecz ciasto jeszcze 10 min.

3. Rodzynki opłucz, zalej rumem i odstaw na 15 min, potem osącz. Jabłka obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.

4. Podsmaż na maśle jabłka z cukrem i cynamonem. Dodaj odrobinę wody, przykryj i duś na wolnym ogniu 10-15 min. Mieszaj od czasu do czasu. Pod koniec dodaj rodzynki i odstaw masę do ostygnięcia.

5. Na wystudzone ciasto wyłóż chłodną masę jabłkową, udekoruj polewą, orzechami laskowymi, cząstkami jabłka oraz miętą.

Przygotowanie: 60 minut

Porcja: 300 kilokalorii

Deser akwarium

Składniki na 4 porcje: opakowanie zielonej galaretki, np. agrestowej, 2 twarde jabłka (gruszki lub nektarynki), 4 łyżki siekanych orzechów włoskich, gałązki mięty

Przygotowanie:

1. Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu i odstaw w chłodne miejsce, by lekko stężała. Owoce umyj, obierz ze skórki i pokrój na plastry. Wytnij z nich rybki lub inne morskie żyjątka.

2. Na dno szklanego naczynia wysyp posiekane orzechy. Zalej je połową zimnej galaretki tak, aby przykryła orzechy i wstaw do lodówki. Gdy galaretka zastygnie, wyjmij szklane naczynie z lodówki i wetknij w zastygłą galaretkę gałązki mięty. Wlej pozostałą galaretkę i umieść w niej rybki wycięte z owoców. Szklanki z galaretką ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Warto wiedzieć: Orzechy są jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów: zawierają witaminę E, B1 oraz PP. Dostarczają także organizmowi błonnik, łatwo przyswajalne białka oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią nas przed chorobami serca i naczyń wieńcowych. To jeszcze nie koniec ich zalet. Orzechy pobudzają pracę mózgu i łagodzą stany depresyjne.

Są wysokokaloryczne - osoby na diecie odchudzającej powinny pamiętać, że 3 dag (garść) orzechów to ok. 200 kcal. Orzechy najlepsze są świeże. Przechowywane zbyt długo, np. w plastikowych i przeźroczystych pojemnikach, mogą się psuć, a wtedy są pożywką dla chorobotwórczych bakterii. Dlatego przed dodaniem do deseru orzechy trzeba uprażyć.

Przygotowanie: 30 minut

Porcja: 290 kilokalorii

Ciasto orzechowe z kremem

Składniki na 12 porcji: 60 dag mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka, 2 żółtka, 20 dag masła, po 3 łyżki mleka i miodu, 2 łyżeczki sody, łyżka przyprawy piernikowej

Na masę i polewę: budyń śmietankowy, 1 i 1/2 szklanki mleka, puszka słodkiego mleka skondensowanego, 1/2 kostki masła, 4 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 20 dag posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

1. Mleko w puszce wstaw do garnka i zalej wodą tak, aby woda ją zakryła. Gotuj 3 godziny na małym ogniu. Wystudź. W garnuszku zagotuj jedną szklankę zwykłego mleka, a pozostałe pół szklanki mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. Do gotującego się mleka wlej budyń i, mieszając, gotuj aż masa zgęstnieje. Przykryj, aby nie powstał kożuch.

2. Przygotuj ciasto. Przesianą mąkę połącz z sodą, dodaj zimne masło i posiekaj. Dodaj cukier, rozmącone jajka, żółtka, 3 łyżki mleka, miód, przyprawę do piernika i zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na trzy części. Każdą z nich rozwałkuj i wyłóż na osobną blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.

3. Przygotuj polewę. W rondlu roztop masło. Dodaj cukier, miód, orzechy, zagotuj i wylej na jeden z placków. Wszystkie placki piecz 30 min w temp. 180° C.

4. Gdy placki ostygną, jeden posmaruj połową masy kajmakowej powstałej z gotowania mleka skondensowanego. Na to wyłóż pół masy budyniowej. Przykryj drugim plackiem, rozsmaruj pozostały kajmak oraz budyń i przykryj plackiem z polewą orzechową.

Przygotowanie: 230 minut

Porcja: 350 kilokalorii

Orzechowy puchar

Składniki na 6 porcji: 40 dag mieszanych orzechów (np. włoskich, laskowych, pistacjowych), 30 dag wiśni z kompotu lub nalewki, 25 dag serka mascarpone, 250 ml

śmietanki kremówki 36 proc., 3 łyżki cukru pudru, kilka kandyzowanych wiśni, laska cynamonu, listki mięty

Przygotowanie:

1. Wszystkie orzechy drobno posiekaj (możesz też owinąć je ściereczką i rozgnieść wałkiem lub utłuc w moździerzu). Wiśnie osącz na sitku.

2. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno mikserem na średnich obrotach, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Do ubitej śmietanki dodaj serek mascarpone. Całość bardzo delikatnie wymieszaj łyżką.

3. Do pucharków włóż rozdrobnione orzechy i osączone wiśnie. Na wierzchu ułóż kleksy kremu śmietanowego i udekoruj kandyzowanymi owocami, laską cynamonu, rozdrobnionymi orzechami oraz listkami mięty. Pucharki wstaw do lodówki i wyjmij tuż przed podaniem.

4. Deser ten smakuje wybornie z gałką lodów czekoladowych, bakaliowych lub orzechowych. Oprócz wiśni można również dodać pokrojone w plasterki banany lub winogrona, zaś wierzch deseru posypać startą czekoladą. Osoby dbające o linię mogą zastąpić krem śmietanowy gęstym jogurtem naturalnym typu greckiego. Inna propozycja na przepyszny i szybki w przygotowaniu deser z orzechami pochodzi z Grecji. Gęsty jogurt naturalny przełóż do pucharków, polej miodem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi, migdałami lub pistacjami.

Przygotowanie: 20 minut

Porcja: 450 kilokalorii

Świat i Ludzie 39/2011

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy