Orzechy włoskie, laskowe i ich przydatność w kuchni

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczarchiwum prywatne
Ewa Wachowicz przyznaje, że uwielbia orzechy
Ewa Wachowicz przyznaje, że uwielbia orzechyarchiwum prywatne

Orzechy włoskie i laskowe - klasyczna przekąska i nie tylko

Składniki

  • 100 g orzechów laskowych
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz
  • 2 garście naci pietruszki
  • 100 ml oliwy

Orzechy i ich właściwości. Nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe

Nietypowe połączenia smakowe

Składniki

  • 6 piersi kaczych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • garść szczypiorku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • kumin
  • 2 szklanki wywaru jarzynowego lub drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • skórka i sok z cytryny

do podania

  • purée ziemniaczane z pieczonym czosnkiem
  • 1 granat
  • szczypiorek
Gulasz z kaczki według przepisy Ewy Wachowicz
Gulasz z kaczki według przepisy Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

Składniki

  • 3 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 białka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 150 g orzechów włoskich lub laskowych
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Składniki

  • 1 ser camembert
  • roszponka
  • kiść białych winogron bezpestkowych
  • garść orzechów włoskich

na figi w syropie

  • 4 figi
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy
  • rozmaryn

Coś na słodko - nie tylko dla łasuchów

Składniki

  • szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
„Ewa gotuje”: Ciasto orzechowePolsatPolsat