Reklama

Reklama

Orzeźwiające napoje na lato, które zapobiegają odwodnieniu

Wszyscy dietetycy zalecają picie odpowiedniej ilości płynów, najlepiej nie mniej niż 2,5 litra dziennie. Latem nasze pragnienie wzrasta, a jednocześnie mamy ochotę na coś smacznego i orzeźwiającego. Nie bez znaczenia jest, co pijemy, dlatego też mam dla was kilka propozycji na zdrowe napoje, które ugaszą pragnienie i zapobiegną odwodnieniu.

Woda nie musi być nudna - nadajcie jej smaku w naturalny sposób

Jeśli chodzi o codzienne zaspokajanie pragnienia, to najlepsza jest zwykła woda. By było smaczniej, można ją wzbogacić o plastry cytryny albo limonki. Sprawdzą się też cząstki owoców i listki mięty. Ja mam własną miętę, która rośnie w ogrodzie i bardzo często dodaję ją do napojów albo deserów. Polecam wam taką “uprawę", zwłaszcza, że posiadanie ogródka nie jest koniecznością - wystarczy doniczka. Oczywiście do wody możecie dodawać też inne, aromatyczne przyprawy. Nie musi być typowo, ponieważ każdy z nas lubi innego rodzaju dodatki. Co więcej, niektóre są bardzo zdrowe! Spotkałam się na przykład z tym, że niektórzy dodają do wody świeżą bazylię i rozmaryn.

Reklama

Warto też stworzyć pyszną lemoniadę z cytrusami i imbirem. Doskonale nawadnia i orzeźwia. Przepis poniżej.

Lemoniada z cytrusami i imbirem

Składniki

  • 3 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 2 limonki
  • kawałek imbiru
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1,5 litra - wody
  • mięta

Lemoniada z cytrusami i imbirem - opis przygotowania:

Cytrynę, limonkę i pomarańcze pokroić na plastry. Z pozostałych cytrusów wycisnąć sok i przelać do dzbanka.

Imbir obrać, zetrzeć na drobnej tarce i dorzucić do soku. Posłodzić. Wlać wodę, wymieszać, wrzucić miętę i plasterki owoców. Schłodzić w lodówce.

Inną propozycją jest przepyszna lemoniada z arbuzem i melonem.

Lemoniada z arbuzem i melonem

Składniki

  • 1 kg arbuza
  • 1 kg melona
  • 2 cytryny
  • 1 limonka
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1,5 l wody
  • gałązki mięty
  • kostki lodu

Lemoniada z arbuzem i melonem - sposób przygotowania:

Arbuza i melona pokroić w kostkę i wrzucić do miksera. Wycisnąć sok z cytrusów i dolać do owoców.

Do miksera dodać kilka kostek lodu, ksylitol i zmiksować. Powstały miąższ przelać przez sito, aby pozbyć się grudek. Dolać wodę i miętę i dobrze schłodzić w lodówce. Podawać w wysokich szklankach z lodem.

O ile woda to doskonałe rozwiązanie, o tyle czasem mamy ochotę na coś innego. Dobrą opcją są różnego rodzaju lemoniady, kompoty, koktajle, ale też napoje kawowe serwowane na zimno. Niektóre warto przygotować w większych pojemnikach (można kupić efektowne i praktyczne baniaczki z kranikiem) lub nawet w litrowych butelkach. Warto się o to pokusić szczególnie wtedy, gdy odwiedzają nas goście.

Tak, jak wspomniałam, latem serwujemy kompoty na ciepło albo też na zimno. Osobiście schładzam je po ugotowaniu i podaję z kostkami lodu. Do stworzenia kompotu możecie wykorzystać dowolne owoce. Najlepiej, jeśli będzie to mieszanka kilku rodzajów. Polecam na przykład poniższy, z rabarbaru.

Kompot z rabarbaru

Składniki

  • ½ kg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Składniki do podania

  • świeża mięta
  • cytryna
  • kostki lodu

Kompot z rabarbaru - opis przygotowania:

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na centymetrowe kawałki. Wrzucić do garnka, zalać wodą, posłodzić, przykryć i ugotować do miękkości. Wystudzić. W upalne dni podawać z kostkami lodu i świeżą miętą, ew. z plasterkiem cytryny.

Koktajl - przekąska i napój w jednym

Latem bardzo często robię koktajle owocowe na bazie kwaśnego mleka, jogurtu albo śmietany. Najlżejsze są te na jogurcie, ale czasami warto też zrobić koktajl ze śmietaną, ponieważ smakuje bardzo dobrze, a dodatkowo jest sycący i może zastąpić jeden z posiłków. Osobiście uważam, że najlepszymi owocami do tych napojów są: truskawki, borówki oraz maliny. Owoce wrzucam do miksera, z dodatkiem cukru (albo bez, jeśli robię wersję “fit"), a po zmiksowaniu dolewam jogurt lub śmietanę. To “płynne dobro" rozlewam do szklanek. Często serwuję tak przygotowany koktajl jako drugie śniadanie albo podwieczorek.

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Kiedy jednak za oknami coraz cieplej, nie mamy ochoty na gorący napój. Dlatego też często decyduję się na przygotowywanie kawy w wersji na zimno - tak, jak Grecy czy też Hiszpanie.

Staram się nie pić kawy rozpuszczalnej, ponieważ ta parzona jest zdecydowanie zdrowsza. Wyjątkiem jest jednak kawa frappe, którą robię dokładnie tak, jak nauczyłam się w Grecji. Do tego potrzebny jest shaker. Jeśli go nie macie, to wykorzystajcie zwykły słoik. Na jedną porcję zimnej kawy wrzucam do shakera dwie, trzy kostki lodu. Do tego dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej (dobrej jakości) i łyżeczkę brązowego cukru, a to zalewam dwoma łyżkami mleka i dwoma wody. Miksuję ręcznie aż do moment całkowitego rozpuszczenia się składników i wytworzenia się kawowej pianki. Do wysokiej szklanki z lodem wlewam zmiksowaną kawę. Uzupełniam wodą i mlekiem w proporcjach, jakie lubię najbardziej. Część mojej rodziny pije wersję frappe bez cukru, a mleko krowie zastępuje tym roślinnym - w ten sposób również smakuje doskonale. Oczywiście możecie też przygotować ten napój na bazie espresso, ale wówczas nie zauważycie efektu pianki.

Na koniec proponuję napój na bazie kawy, który sprawdzi się jako oryginalny deser na lato. Do szklanki wrzucić gałkę dobrych lodów śmietankowych lub waniliowych i zalać espresso. Takie połączenie nie tylko smakuje, ale też stawia na nogi. Pamiętajcie jednak, że jeśli chodzi o kawę, to nie powinniśmy jej raczej traktować jako napoju, który jest stricte związany z zapobieganiem odwodnienia. To smaczny dodatek na letni dzień.

Czytaj też:

Sposoby na pyszne chłodniki

Zupa ogórkowa

***
Zobacz więcej! 








 


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje