Ostra sałatka z ogórka i wieprzowiny (Taeng kwa brio wan)
Tajowie w swoim menu mają wiele interesujących sałatek. Niektóre są trudne do odtworzenia w Polsce głownie z powodu braku pewnych owoców i warzyw. Tę jednak bez problemu można przygotować, bo dostęp do składników jest łatwy.
Jeśli nie uda ci się kupić w sklepie z etniczną żywnością bakłażana tajskiego, to użyj psianki podłużnej (nasz bordowy bakłażan).
Wówczas pokrój ją w plastry, oprósz solą i pozostaw na 15 minut. Następnie odciśnij z kropel wody, które się na niej pojawią.
To gorycz, która pod wpływem soli zostaje z niej usunięta. To jedna z bardzo orzeźwiających sałatek, doskonale dopełnia menu na tajskie przyjęcie.
Serwowana jest głownie na Północy, stąd w jej składnikach pojawia się wieprzowina.
Wszystkie składniki sałatki umieść na półmisku. Składniki sosu dokładnie wymieszaj i polej nim sałatkę. Podawaj jako przystawkę lub w towarzystwie innych dań jako tajski dodatek.
Przepis pochodzi z książki: "W mojej tajskiej kuchni"