Składniki:
1 kg ostrych okrągłych papryczek
opakowanie sera typu feta
300 g tłustego sera białego
2-3 ząbki czosnku
sól
szklanka cukru
zioła (np. tymianek, cząber, bazylia)
oliwa i olej
szklanka wody
Papryczki umyj, odetnij u nasady i ostrożnie wydrąż gniazda nasienne. (Najlepiej robić to w rękawiczkach, bo potem mogą szczypać ręce).
Ze szklanki wody i szklanki cukru ugotuj syrop. Partiami wkładaj do niego papryczki i gotuj około 5 minut, po czym wrzucaj je na chwilę do zimnej wody.
Fetę wymieszaj z białym serem, dodaj posiekane zioła. Dopraw solą i cukrem. Nadziej papryczki farszem.
Na dnie słoika ułóż pokrojony w plasterki czosnek, na nim nadziane papryczki. Całość zalej gorącym olejem wymieszanym pół na pół z oliwą. Zakręć słoik i odstaw.
Papryczki są pyszne, ale bardzo ostre.
Przepis pochodzi z książki "Przetwory, marynaty, dżemy"
"