Otwórz puszkę tuńczyka
Zrób to, gdy nie masz pomysłu, co podać. Popatrz, ile zyskujesz możliwości!
Składniki na 4 porcje: 4 porcje makaronu tagliatelle, 1 puszka tuńczyka w oleju, 1/2 słoika suszonych pomidorów w oliwie, 2 ząbki czosnku, 2 dymki ze szczypiorem, 1/2 pęczka bazylii, sól, pieprz, tarty parmezan.
Odciąć szczypior, odłożyć, cebulę i czosnek oczyścić, posiekać drobno. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy od pomidorów, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Pomidory osączyć z nadmiaru oliwy, posiekać w niewielkie kawałki, wrzucić na patelnię, podsmażyć chwilę. Tuńczyka osączyć z zalewy, podzielić na mniejsze kawałki, dodać do pomidorów, podsmażyć, delikatnie obracając (chodzi o to, żeby się zagrzał, a nie rozpadł). Bazylię posiekać, dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, wymieszać z sosem. Posypać posiekanym szczypiorkiem i tartym parmezanem.
Składniki na 4 porcje: 40 dag mąki, 1 szklanka ciepłej wody, 4 dag świeżych drożdży, 2 łyżki oliwy Na wierzch: po 1 puszce tuńczyka i kukurydzy, 2 cebule czerwone, 1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku, sól pieprz, cukier, oregano.
Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, dodać wodę, 2 łyżki mąki, przykryć, odstawić na 15 min. Mąkę przesiać, osolić, wlać rozczyn i mieszać drewnianą łyżką. Wlać oliwę, wyrobić sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce.
Przecier pomidorowy przesmażyć na oliwie, dodać roztarty czosnek, przyprawy do smaku. Płyn odparować, by zgęstniał. Ostudzić. Cebule posiekać w piórka, tuńczyka i kukurydzę osączyć. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 4 porcje.
Ciasto rozwałkować na 4 cienkie placki. Każdy posmarować 3 łyżkami sosu pomidorowego, obłożyć tuńczykiem, cebulą i kukurydzą, posypać pieprzem i oregano, wstawić do piekarnika nagrzanego do 250°C na ok. 10 min, aż boki i spody się zrumienią.
Składniki na 4 porcje: 30 dag mąki, 2 jajka, 1 puszka tuńczyka, 1 pęczek bazylii, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki oliwy, 10 dag tartego parmezanu, 2 łyżki ziaren słonecznika, 20 dag pomidorów koktajlowych, sól, pieprz.
Z mąki, jajek i szczypty soli zagnieść gładkie, dość twarde ciasto. Odskubywać po kawałku i rolować na stolnicy, tak, by powstały długie kluseczki. Wrzucać je na osolony wrzątek i gotować ok. 5 minut. Odcedzić.
Liście bazylii opłukać, czosnek obrać, ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Wszystko razem zmiksować. Dolać oliwę, wymieszać z parmezanem, dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać z ugotowanymi kluseczkami.
Tuńczyka osączyć, rozdzielić na kawałki. Wymieszać z zacierkami. Dodać umyte, przekrojone pomidorki, posypać świeżo zmielonym pieprzem.