Owoce w syropie idealne do deserów
Przygotowanie:
Morele umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Zalej je wrzątkiem lub chwilę zagotuj w wodzie (ok. 1 min). Potem szybko zalej zimną wodą i zdejmij z nich skórkę.
Ugotuj syrop z wody, cukru, soku z cytryny, goździków i ziaren cynamonu.
Morele włóż do wyparzonych słoików i zalej gorącą zalewą, tak, aby były zakryte. Zakręć i odstaw do góry dnem, aż do wystygnięcia.
Potrzebujesz 1,5 kg moreli, 1,5 szkl. wody, 2 szkl. cukru, 1,5 szkl. rumu, koniaku lub brandy.
Owoce przygotuj według opisu powyżej. Niektórzy przed sparzeniem owoców nacinają skórkę na krzyżyk, aby łatwiej odchodziła. Z wody i cukru zagotuj syrop, aż lekko zgęstnieje. Dodaj alkohol i taką zalewę przelej do słoików wypełnionych owocami.
Zobacz także: