Reklama

Reklama

Owoce w syropie idealne do deserów

Składniki

  • 1 kg twardych moreli
  • 2 szkl. wody
  • 2,5 szkl. cukru
  • kilka goździków
  • laska cynamonu
  • 1,5 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Morele umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Zalej je wrzątkiem lub chwilę zagotuj w wodzie (ok. 1 min). Potem szybko zalej zimną wodą i zdejmij z nich skórkę.

Ugotuj syrop z wody, cukru, soku z cytryny, goździków i ziaren cynamonu.

Morele włóż do wyparzonych słoików i zalej gorącą zalewą, tak, aby były zakryte. Zakręć i odstaw do góry dnem, aż do wystygnięcia.

Wersja dla dorosłych - morele w syropie z dodatkiem alkoholu


Potrzebujesz 1,5 kg moreli, 1,5 szkl. wody, 2 szkl. cukru, 1,5 szkl. rumu, koniaku lub brandy.

Owoce przygotuj według opisu powyżej. Niektórzy przed sparzeniem owoców nacinają skórkę na krzyżyk, aby łatwiej odchodziła. Z wody i cukru zagotuj syrop, aż lekko zgęstnieje. Dodaj alkohol i taką zalewę przelej do słoików wypełnionych owocami.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy