Przygotowanie:
Daktyle włóż do miseczki, zalej wrzącą wodą. Odstaw na ok. 15 min, by zmiękły. Po tym czasie zmiksuj je blenderem wraz z wodą, w której się moczyły, na gładki mus. Banany również zmiksuj blenderem (potrzebne będzie 250 ml musu).
Do miski wsyp płatki owsiane, dodaj otręby, suszoną żurawinę lub rodzynki, cynamon, mus daktylowy oraz bananowy. Dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodaj więcej płatków. Odstaw na ok. 15 minut.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi uformuj z masy ok. 15 kulek i lekko je spłaszcz. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odstępy. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw blachę z ciasteczkami. Piecz 15-20 min, aż lekko się zrumienią. Wystudź w uchylonym piekarniku a gdy stwardnieją, zdejmij z blachy. Rada: Do masy można dodać siemię lniane, nasiona chia, suszone morele, wiórki kokosowe, posiekane migdały lub orzechy, ziarna słonecznika.
Zobacz także: