Owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną
Lekka, słodka przekąska w sam raz do herbaty.

Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 145 g masła
- 80 g brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 140 g płatków owsianych
- 50 g posiekanej mlecznej czekolady
- 140 g suszonej lub świeżej żurawiny
- 50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Do ciasteczek możemy dodać również inne bakalie, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki... Sposób przygotowania: W naczyniu mieszamy mąkę pszenną, pokrojoną czekoladę i żurawinę, cynamon, płatki owsiane, sodę, sól. W misce ucieramy masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii, dalej ucierając. Masę przekładamy do miski z suchymi składnikami i delikatnie mieszamy. Formujemy ciasteczka, układamy je na blachach z papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 17 minut. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą za pomocą łyżki bądź rękawa cukierniczego. Przechowujemy w szczelnym pojemniku. Smacznego!