Owsianka z truskawkami
Przepis pochodzi z książki Olgi Smile i Weroniki Smile "Roślinna kuchnia rodzinna".
Olga: Pod koniec maja i na początku czerwca trwa sezon na truskawki. Kremowa i delikatna owsianka z truskawkami na mleku kokosowym lub sojowym jest tym daniem, które chętnie zjadamy nawet nie tyle na śniadanie, co na kolację lub brunch. Nawet latem lubimy ciepłe posiłki. Z sezonowych owoców truskawki chyba są najbardziej popularne.
Weronika: Są lata, że jadamy truskawek strasznie dużo. W zeszłym roku jakoś za bardzo nam nie podchodziły. Za to w tym roku codziennie zjadamy łubiankę. Niedługo same się w truskawki zmienimy. Taka owsianka z truskawkami i mlekiem roślinnym nadaje się w sam raz na letnie śniadanie!
Przygotowanie:
Do garnka wlewam mleko kokosowe, puszką odmierzam wodę, dodaję cukier i zagotowuję.
Płatki owsiane błyskawiczne wsypuję do wrzątku. Mieszam i wyłączam gaz. Zostawiam pod przykrywką na 10 minut.
W tym czasie obieram truskawki i przekrawam na pół. Owsiankę przekładam do miski i dekoruję owocami. Podaję, bo owsianka z truskawkami czekać nie może!