Reklama

Owsianka z truskawkami

Przepis pochodzi z książki Olgi Smile i Weroniki Smile "Roślinna kuchnia rodzinna".

Olga: Pod koniec maja i na początku czerwca trwa sezon na truskawki. Kremo­wa i delikatna owsianka z truskawkami na mleku kokosowym lub sojowym jest tym daniem, które chętnie zjadamy nawet nie tyle na śniadanie, co na kolację lub brunch. Nawet latem lubimy ciepłe posiłki. Z sezonowych owoców truskawki chyba są najbardziej popularne.

Weronika: Są lata, że jadamy truskawek strasznie dużo. W zeszłym roku jakoś za bardzo nam nie podchodziły. Za to w tym roku codziennie zjadamy łubiankę. Niedługo same się w truskawki zmienimy. Taka owsianka z truskawkami i mle­kiem roślinnym nadaje się w sam raz na letnie śniadanie!

Reklama

Składniki

  • 1 puszka tłustego mleka kokosowego
  • 1 puszka wody
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 czubata łyżka cukru trzcinowego
  • ruskawki pokrojone w plasterki

Przygotowanie:

Do garnka wlewam mleko kokosowe, puszką odmierzam wodę, dodaję cukier i zagotowuję.

Płatki owsiane błyskawiczne wsypuję do wrzątku. Mieszam i wyłączam gaz. Zostawiam pod przykrywką na 10 minut.

W tym czasie obieram truskawki i przekrawam na pół. Owsiankę przekładam do miski i dekoruję owocami. Podaję, bo owsianka z truskawkami czekać nie może!

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy