Pączki ptysiowe
Pyszne pączki, które bez trudu możesz usmażyć w domu. Nie zawierają drożdży, więc nie musisz się martwić, czy ciasto wyrośnie. Są małe, więc nie muszą się długo smażyć. Czy to pączki idealne? Na to wygląda.
W garnku zagotuj wodę z masłem i cukrem. Poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, i wtedy wsyp do garnka mąkę oraz cukier waniliowy. Delikatnie podgrzewaj, dokładnie mieszając. Ciasto powinno nieco wyschnąć. Po mniej więcej 3 minutach, gdy ciasto zacznie odklejać się od łyżki, zdejmij garnek z ognia, a ciasto przełóż do miski.
Gdy ciasto nieco wystygnie, wbijaj do niego pojedynczo jajka, wymieszaj na gładką masę. Na początku nie jest to proste, składniki nie chcą się łączyć, ale nie zniechęcaj się, zaraz otrzymasz odpowiednią konsystencję. Z masy lep kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
W garnku o szerokim dnie rozgrzej olej, sprawdź jego temperaturę, zanurzając w nim kawałek ciasta: gdy tłuszcz zacznie skwierczeć, to znaczy, że możesz zacząć smażyć pączki.
Pączki wrzucaj pojedynczo do tłuszczu i smaż około 5 minut, zależnie od temperatury oleju.
Usmażone pączki przekładaj na kawałek papierowego ręcznika, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawaj z cukrem pudrem lub na przykład z czekoladą na gorąco.