Pączki w czekoladzie

Składniki
- szczpyta sól
- 1 kieliszek alkohol (np. rum)
- 0,5 kg mąka
- 50 g cukier
- 2 łyżki rozpuszczone masło
- 200 ml ciepłe mleko
- 4 dag drożdże
- 2 sztuki żółtko
- 20 dag konfitura wiśniowa
- 5 dag wiórki kokosowe
- 1 l olej do smażenia
- 20 dag gorzka polewa czekoladowa
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z mlekiem, dodać 1 płaską łyżkę mąki i wlać rozczyn do zagłębienia w mące. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min.
Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostały cukier, rozpuszczone (nie gorące) masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrobić z mąką na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia także przykryte ściereczką.
Po tym czasie formować pączki i odstawić na posypanej mąką stolnicy do ponownego wyrośnięcia.
Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po ostygnięciu pączki nadziać konfiturą (włożyć konfiturę do szprycy z długą końcówką, wbijać z boku w pączek i nastrzykiwać go małymi porcjami konfitury). Następnie stopić polewę, zanurzyć w niej każdy pączek do połowy, posypać wiórkami kokosowymi. Pozostawić do ostygnięcia.